Бойко Борисов оглави външната комисия, ИТН, БСП и „Възраждане“ напуснаха залата

1
178

 

Бивши министри на ГЕРБ взеха половината от комисиите, останалите си поделиха ДПС и ПП-ДБ

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов оглави комисията по външна политика, а залата избухна в аплодисменти. От нея обаче отсъстваше опозицията, тъй като депутатите на ИТН, БСП и „Възраждане“ напуснаха заседанието в знак на протест срещу групите на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, които, по обвиненията им, са си разпределили комисиите.  Кирил Петков пък оглави комисията по въпросите на Европейския съюз.

Още от началото на пленарното заседание депутатите попълват ръководствата на парламентарните комисии и правят промени в състава им, след като преди ден двете групи зад правителството се споразумяха. Според договорката ГЕРБ взема повечето председателски места, тъй като в изпълнителната власт доминира ПП. Депутатите от „Възраждане“ пък напуснаха пленарната зала и оттеглиха всичките си предложения за зам.-председатели.

Мнозинството в Народното събрание избра депутата от ДПС Делян Пеевски за член на комисията по правни въпроси и стана член на правната комисия. Срещу това протестираха от ИТН.

После ГЕРБ оглави регионалната, правната и конституционната комисии – ексминистърът на регионалното развитие Николай Нанков застана начело на регионалната комисия, Радомир Чолаков стана шеф на тази по конституционни въпроси, а Анна Александрова стана председател на правната комисия. Христо Гаджев от ГЕРБ пък стана шеф на комисията по отбрана.

Бюджетната комисия обаче беше оглавена от ДПС, в лицето на Йордан Цонев.

Ето гласуваните днес председатели на постоянните парламентарни комисии:

Комисия по бюджет и финанси – Йордан Цонев
Комисия по конституционни въпроси – Радомир Чолаков
Комисия по правни въпроси – Стою Стоев
Комисия по икономическа политика и иновации – Хамид Хамид
Комисия по енергетика – Делян Добрев
Комисия по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление  – Николай Нанков
Комисия по външна политика – Бойко Борисов
Комисия по въпросите на Европейския съюз  – Кирил Петков
Комисия по отбрана – Христо Гаджев
Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред – Десислава Атанасова
Комисия за контрол над службите за сигурност, прилагането и използването на специалните разузнавателни средства и достъпа до данните по Закона за електронните съобщения  – Даниел Митов
Комисия по земеделието, храните и горите – Десислава Танева
Комисия по труда, социалната и демографската политика – Деница Сачева
Комисия по образованието и науката – Красимир Вълчев
Комисия по въпросите на децата, семейството, младежта и спорта – Небие Кабак
Комисия по здравеопазването – Костадин Ангелов
Комисия по околната среда и водите – Станислав Анастасов
Комисия по транспорт и съобщения – Халил Летифов
Комисия по електронно управление и информационни технологии – Божидар Божанов
Комисия по културата и медиите – Вежди Рашидов
Комисия за прякото участие на гражданите и взаимодействието с гражданското общество – Калина Константинова (зам.-председател)
Комисия по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите – Евгения Алексиева
Комисия по политиките за българите извън страната – Антоанета Цонева
Комисия по превенция и противодействие на корупцията – Рая Назарян
Комисия по туризъм – Любен Дилов (зам.-председател)

снимка: БГНЕС

Реакциите:

След излизането на опозицията от пленарната зала независимият Радостин Василев отбеляза, че той сам е останал единствената опозиция

„ГЕРБ днес тържествуват, те постигнаха целта на сглобката. Борисов е избран, вече в настроение, сега за Барселона ли ще отговаряте“, попита Василев, цитиран от dir.bg.

„Наистина е предизвикателство за българите точно вие да сте във външната комисия. Конграчулейшънс!“, добави Василев. И поздрави и ГЕРБ, и ДПС. „Вие превърнахте наистина ПП в посмешище и те го виждат сега от първия ред“, заяви депутатът. Последва защита на репутацията на бившия премиер от страна на бившия зам.-министър на външните работи Георг Георгиев, който изтъкна заслугите на експремиера на полето на външната политика.

„Всички спортисти, като чуят за него, и им се повръща, всички до един“, каза на бившия спортен министър Мануил Манев.

От кулоарите на трибуната се завърна Тошко Йорданов от ИТН, за да реагира също за избора на Борисов начело на външната комисия.

„Тук съм да поздравя ПП и ДБ, трогателно, г-н Петков. Г-н Борисов, наистина това е сарказъм вече. Той заслужава да е начело на комисията по външна политика. Той е единственият, който говори на всички езици в света, ще говори на швейцарски с швейцарците, на австрийски с австрийците“, каза Йорданов. „Не знам дали можете да намерите по-голямо дъно, но аз вярвам във вас, вие сте го доказали, успех, колеги, в дълбаенето на дъното“, каза лидерът на депутатите от ИТН.

Напуснахме залата, защото ръководствата на комисиите се определят в разрез с принципите на демокрацията, в разрез с всички правила и традиции. Това обяви депутатът от БСП Георги Гьоков в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Стоян Таслаков от „Възраждане“ обяви, че оттеглят кандидатурите си за заместник-председатели. „Ние ще напуснем залата, за да дадем възможност на тройната коалиция да си изберете ръководства тук, които вчера начертахте в стаята на Пеевски“, заяви той.

 

 

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here