Как да решим партийната криза

0
161

 

Две малки промени могат да променят картината на политическия живот у нас и да ни отърват от тормоза на партиите – секти

 

Всички коментатори днес обсъждат факта, че партиите са отвратили хората и 60 процента не гласуват. Така е, но какво предлагат умниците от тв студиата? Нищо практически, освен че повтарят модния рефрен как трябвало Конституцията да се промени. Защо бе, чучулиги сладкопойни? Тръгнете ли да пипате основния закон, на някой ще му хрумне да падне забраната за етнически партии и че може да има, например, помашка партия (американският посланик Монтгомъри го поиска още през 1993 г.)

Друг ще реши, че Православието не е традиционна религия у нас, или че българският език не е официален. Защо залагате бомби?

Партийната политическа криза може да се реши без промени в Конституцията, Теорията на относителността и законите на Нютон. Без Велико народно събрание и 180 гласа. Просто променяте чл. 5 ал 1 и 2 на Изборния кодекс, които казват, че изборите за Народно събрание се провеждат в многомандатни избирателни райони (31 на брой) и че има 4% бариера за партия или коалиция, за да влезе в Парламента.

Ако тези две ограничения отпаднат, става следното: Партии, коалиции и независими кандидати се кандидатират с национални листи. Сега, ако искаш да се независим, трябва да се регистрираш в Разград, Ямбол , Видин и пр. И да събереш нужния минимум гласове САМО В ТОЗИ РАЙОН!!! На последните избори този минимум беше 9771 гласа. В Силистренски или Сливенски МИР е абсурд да ги събереш.

Ако обаче от цялата страна гласуват за теб и България е ЕДНОМАНДАТЕН район – както на европейски избори или на президентски, тогава можеш да ги събереш. Още повече, че в Конституцията пише (чл. 67), че народният представител представлява целия народ, а не само избирателите си.

Тогава защо нарушавате този принцип и го зафичквате народния представител в един всичките 31 райони да събира само там гласове, а после да представлява целия народ. Дайте възможност наистина целият народ да гласува без райони за когото си иска и така ще имаме истински мажоритарен елемент.

Относно партиите. По сегашната система те въртят едни остатъци по областите и става така, че отнякъде някой влиза с 600 гласа, другаде и с 6000 не може. Ако има централна единна национална листа, няма да има остатъци, въртене и нагаждане от коя област кой ще влезе, кой – не.

Ще изчезне и деформацията да се гледа на депутата като на „момчето от нашия град”, което трябва да оправи там тротоара, водопровода и лампите. За това си имате кмет, общински съветници и областна управа.

А ако падне бариерата от 4%, то негласуващите сега ще имат стимул да вкарат и по един човек от партия или някой независим и ще виждат смисъл да гласуват. Вотът ще се вдигне рязко.

Народният представител представлява целия народ, а не родния си град! Запомнете това и ще опознаете истината. Две малки промени могат да променят картината на политическия живот у нас и да ни отърват от тормоза на партиите – секти.

Волен Сидеров, за BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here