Украинските бежанци шокираха чехи и словаци с безумно решение

0
276

 

Автобусните и жп билетите са разпродадени до средата на август, тъй като украинците се връщат … за почивка

 

Може да бъде изображение с 5 души и текстово съобщениеАко някой би си помислил да пътува от Чехия до Украйна с влак днес, няма късмет. Билетите са разпродадени до средата на август. Бежанците от Украйна се завръщат в родината си. Голяма част от тях обаче отиват в родината си само за почивка, пише словашкият общественик, журналист и историк Марек Курта за една от най-големите чешки медии – Hlavné správy.

„Може би само на мен ми изглежда странно, но никога през живота си не съм чувал някой да е ходил на почивка във военна зона“, коментира Марек Курта. „Чували ли сте сирийци да са отишли ​​при семействата си в Дамаск за почивка през лятото? Или избягалите от Хитлер в Америка по време на Втората световна война, от време на време да са ходили на берлинските бани на рехабилитация?“

Курта задава въпроса дали това наистина са бежанци от войната: „Вероятно не, защото един бежанец от войната бяга от война и преследване и със сигурност не иска да се върне. И те трябва да бъдат подкрепени – особено жените и децата, които няма къде да отидат. Но как някой може да бъде определен като военен бежанец, когато отиде на почивка в страната, от която е избягал? И това с парите, които получава, за да издържа като бежанец?“

Докато, например, нашето правителство се занимава с идеята да регионализира енергийната помощ за домакинствата и да я дава само по адрес, при бежанците никой дори не споменава адрес. 

Ето какво пише Курта за това: „Правителствата, които подкрепят това и разпределят парите на собствените си граждани на чуждестранни потребители без контрол, не заслужават да управляват и трябва да бъдат свалени от власт от самите граждани. Политици в хубави костюми пак викат на собствения си народ, че няма средства и трябва да затегнат коланите. Но щом става въпрос за чужденци, значи има достатъчно пари и думата солидарност се повтаря непрекъснато. Според проучването обаче едва 44% от гражданите са решили да почиват тази година, останалите не знаят дали ще могат да си го позволят. С други думи, повече от половината нация живее в бедност и спестява, но в същото време с данъци се плащат почивките на чужденци във воюваща държава. Странно“.

Курта смята, че истинските бежанци са значително по-малко, отколкото са очаквали и добавя: „Всъщност не можете да обвинявате и почиващите. В крайна сметка, както се казва: глупак и този, който дава, а взима…“

Може обаче да има по-прозаична причина зад връщането на някои бежанци в Украйна. Чешката република реши, че вече няма да им плаща разходите за настаняване за целия период на престоя им. След няколко седмици чешкото правителство ще плаща за настаняване само на лица на издръжка, т.е. по-възрастни от 65 години, бременни жени, деца, хора с увреждания и лица, които се грижат за тях и др. Това решение може да стои зад изселването на украинци от Чешката република, където има около 320 000 бежанци от Украйна.

В коментари под публикацията, която авторът е споделил във фейсбук профила си, четем:

Безплатни влакове, автобуси, магистрали, приятно е да пътуваш. Една бежанка тук вече е обиколила цяла Европа, сега отива на море. Живеят добре.

Смеят ни се в лицата. Словаци, отворете си очите.

Европа ми изглежда като световна туристическа агенция за украинци и имигранти от Югоизток. Храната и билетите за хранене + поддръжката на банкомат са ОК.

Ако могат да отидат на почивка без опасност, те могат да останат там безопасно. И да ги регистрират на границата и да не ги пускат обратно като „бежанци“! Само като туристи! И анулираме данните им като бежанци.

Не ги оставяйте да се върнат, никой не ги иска тук! Достатъчно!

Нека останат там, докога ще им позволяваме да ни изсмукват?

източник: Hlavné správy; превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here