ЧВК „Вагнер“ предаде оръжията си на руската армия

0
153

 

Това беше част от споразумението между Евгений Пригожин и Москва

 

ЧВК „Вагнер” на Пригожин почти е завършила процеса на предаване на въоръжението си на редовната армия, съобщи руското министерство на отбраната. Войниците на „Вагнер” са предали повече от 2000 единици военна техника и над 2500 тона боеприпаси. Това беше част от споразумението между лидерът на частната армия Евгений Пригожин и Москва след бунта.

Министерството на отбраната отбеляза, че са получили повече от 2 хиляди единици техника и въоръжение, както и около 20 хиляди единици стрелково оръжие и повече от 2,5 хиляди тона различни боеприпаси.

Военното ведомство уточни, че ЧВК „Вагнер“ е предала стотици единици тежко оръжие – танкове Т-90, Т-80, Т-72Б3, реактивни системи за залпов огън „Град“, „Ураган“, зенитно-ракетни и артилерийски комплекси „Панцир“, самоходни артилерийски установки. 2С1 „Карамфил“ 122 мм, 2С3 „Акация“ 152 мм, 2С5 „Зюмбюл“ 152 мм, 2С4 „Лале“ 240 мм, гаубици и противотанкови оръдия, минохвъргачни системи, многоцелеви бронирани трактори, бронетранспортьори, както и като автомобилно оборудване и малки оръжия. Отбелязва се, че сред прехвърлената техника десетки единици никога не са били използвани в бойни условия, предава ТАСС.

Министерството на отбраната посочи, че тежки верижни превозни средства, самоходни артилерийски установки с голям капацитет и танкове се доставят до полевите бази с колесни трактори на тралове, за да се предотврати повреда на асфалтовите пътища. Колесните превозни средства пристигат на собствен ход, допълват от там. Цялата техника и въоръжение се доставят в тиловите райони, където ремонтно-възстановителните части на ВС на Руската федерация извършват поддръжка и подготовка за използване по предназначение, отбелязва военното ведомство.

Войниците получиха възможност да се присъединят към Пригожин, който беше изпратен в изгнание в Беларус, или да станат част от редовната армия на Русия. Предаването на оръжията е най-ясният знак, че бойците на „Вагнер” се оттеглят от войната в Украйна, коментираха анализатори.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here