Путин предложил „Вагнер“ да продължи с нов командир, Пригожин не се съгласил

0
105

 

Президентът на Русия Владимир Путин разкри пред репортер на вестник “Комерсант” нови подробности за личната си среща с командирите от наемническата групировка “Вагнер” и Евгений Пригожин на 29 юни в Кремъл.

Владимир Путин заяви пред Андрей Колесников, който от дълги години отразява Кремъл, че на срещата е предложил на бойците от “Вагнер” да продължат да служат под командването на човека, който ги е ръководил през последните 16 години. Става дума за ветерана от войните в Афганистан и Чечения Андрей Трошев с прякор Седой.

По думите на Путин мнозина от тях са кимали в знак на одобрение, но соченият за основател на групировката Евгений Пригожин е казал:

“Не, момчетата не са съгласни с такова решение”.

На уточняващ въпрос дали “Вагнер” ще се запази като бойна единица президентът отговори, че групировката не съществува юридически и че в Русия няма закон за частните военни организации.

Путин посочи, че въпросът с узаконяването на тези организации трябва да бъде обсъден от Държавната дума и правителството.

Срещата с президента в Кремъл се състоя пет дни след въоръжения метеж в Русия, продължи около три часа и в нея участваха Евгений Пригожин и 34-ма полеви командири от “Вагнер”.

Източник: БНР

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here