Дантелени гащички за ВСУ: реалните резултати от срещата на високо равнище на НАТО

0
208

 

Омагьосана, украинско-западната публика беше залепена пред екраните в очакване на голямо чудо: превръщането на някога обещаните дантелени гащички на ЕС в бронирани гащи на НАТО

 

Кирил СтрелниковАко организаторите на срещата на НАТО във Вилнюс са си поставили задачата да постигнат „исторически“ резултати, значи са успели: настоящата среща на Алианса постави рекорди по свръхвисоко ниво на лицемерие, шизофрения и абсурд, пише Кирил Стрелников в анализ за РИА Новости.

Много преди срещата започна безпрецедентна информационна кампания за обявяване на „съдбоносни решения“, които трябва „радикално да променят“, „пречупят“, „осигурят“ – и прочие. Усмихвайки се загадъчно и размахвайки ръце над шапка на магьосник, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обеща на пресконференциите преди срещата на високо равнище, че на Украйна ще бъде даден „силен сигнал“ за членство в Алианса. Вдъхновени от ритниците, Укровермахтът с десетократна сила се втурнаха да се самоубиват срещу редиците на руските войски, усърдно наторявайки нивите на Запорожие с хиляди тела на ден, демонстрирайки истинска натовска подготовка и характер.

И историческият ден дойде. Омагьосана украинско-западна публика беше залепена пред екраните в очакване на голямо чудо: превръщането на някога обещаните дантелени гащички на ЕС в бронирани гащи на НАТО.

Под звуците на тромпети президентът на Литва лично издигна жълто-черния флаг на Площада на независимостта на стълб, давайки силен сигнал в космоса. В единен, монолитен строй ръководителите на страните от НАТО се впуснаха към съдбоносната среща. Блестяха светкавици, чуваха се барабани, нервни дами от секретариата на НАТО започнаха да припадат…

И тогава се чу силен трясък.

Генералният секретар на НАТО се приближи до микрофона и прочете от лист хартия, че Алиансът вече е направил „три отстъпки на Украйна“. Първо, решено е да не се изисква от Украйна да изпълнява „план за действие“ за членство в НАТО. Второ, одобрена е многогодишна програма за военна помощ на Украйна. На трето място е одобрено създаването на Съвет Украйна-НАТО, в който „Украйна и страните от НАТО ще бъдат равноправни партньори“.

И когато от публиката започнаха да се чуват недоумяващи въпроси за конкретните условия за влизане на Украйна в НАТО, г-н Столтенберг се ухили бащински и каза: „Казах ви: можем да поканим Украйна да се присъедини към Алианса, когато съюзниците се съгласят и условията са изпълнени.“ И тогава веднага, точно там. Ама честно.

Вашингтон пост": Изявленията на Зеленски в Туитър ядосаха US делегация във  ВилнюсРазбира се, подпрезидентът на поддържавата Зеленски остана бесен. Първо, всичко беше решено предварително и зад гърба му. Второ, може би напразно войските на ВСУ горяха толкова колоритно, рекламирайки безплатно напредналите западни технологии в навечерието на срещата? Освен това му беше обещано, че на Украйна ще бъде гарантирано автоматично да стане член на НАТО веднага след края на войната. Или поне ще ѝ бъде връчена официална покана за съюза на сребърен поднос. Минидиктаторът беше толкова бесен, че дори се осмели да изчурулика своето недоволство: „Безпрецедентно и абсурдно – когато в решенията няма времева рамка нито за покана, нито за членство на Украйна, а вместо това се добавя някаква странна формулировка за „условия“ дори за поканата на Украйна“.

До него външният министър Кулеба започна да подскача в ритъм: „Решението откровено ни разстрои. Ние категорично не сме доволни от този подход. Тоест, когато са изпълнени условията? Какви са условията? Кой трябва да ги формулира? Какви са те?“

Тогава, когато нямаше никой наоколо, на Зеленски беше обяснено, че трябва да е благодарен до гроб за всичко като цяло, а сега трябва внимателно да прочетете листчето, където на ясен език е написано какво трябва да да бъде направено, а именно: „Съюзниците ще продължат да подкрепят и анализират напредъка на Украйна в областта на оперативната съвместимост, както и необходимите допълнителни демократични реформи и реформи в областта на сигурността.“ Междувременно отивайте да се биете до последния украинец или до победа, в противен случай ще поставим някой като Залужний или Буданов на ваше място.

Байдън очаква с нетърпение Украйна да влезе в НАТО, когато му дойде времето  | Glasove.com

 

Лъчезарният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се опита да утеши Зеленски и тайно каза, че ако не се получи с НАТО, то с ЕС определено ще се получи: „Скоростта, с която Украйна се стреми към членство в ЕС е прекрасна, впечатляваща. Това е процес, движен от постижения и виждаме ентусиазма и интензивността, с които Украйна преследва реформи и се придвижва бързо към членство в ЕС. Твърдо вярвам, че ако продължат по този начин, скоро ще успеят.“

Въпреки това, Зеленски, очевидно, не можа да бъде утешен. Според слуховете той отменил планираното телевизионно обръщение към нацията, където планираше да говори за голяма победа, и сега се е сврял нейде на антидепресанти на прах.

С други думи, накратко, картонената планина на срещата на високо равнище на НАТО във Вилнюс очаквано роди умряла мишка.

Временни перспективи за приемане на Украйна в Алианса не бяха посочени. Членовете на НАТО обещават членство от 2008 г. и продължават да го правят.

На Киев ясно беше казано, че докато конфликтът продължава, не е възможно влизане в Алианса. Дори чисто теоретично това може да се случи, когато Украйна изпълни всички условия (Едно от тях – да сложи край на корупцията, е принципно невъзможно) и когато всички страни от Алианса единодушно одобрят това решение (а вероятността за това клони към нула, защото макар дебилите там да са невероятно много, поне няма самоубийци).

Но мнението, според което в НАТО има 100% консенсус, беше изразено от съветника по националната сигурност на президента на САЩ Джейк Съливан: „Защо НАТО, включително Съединените щати, всеки от 31-те членове, не бяха готови да приемат Украйна в НАТО на тази среща на върха? Причината е ясна. Ако Украйна беше приета днес в НАТО, това би означавало, че НАТО ще е във война с Русия.“

С други думи, страните от НАТО никога няма да умрат за Украйна, а Украйна трябва да умре за самата НАТО.

Вярно, може да се окаже, че до края на конфликта в Украйна няма да има кой да разпространява дантелени гащи, но винаги могат да се намерят нови.

автор: Кирил Стрелников, РИА Новости / редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here