Путин: Русия си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси като огледална мярка

0
143

 

Президентът на Русия смята, че доставката на такова оръжие на Украйна трябва да се третира като престъпление

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Руската федерация си запазва правото да използва касетъчни боеприпаси в отговор на използването им от Украйна, предава ТАСС.

„В Русия има достатъчен запас от различни видове касетъчни боеприпаси. Досега не сме правили това, не сме го използвали и не сме имали такава нужда, въпреки добре известния дефицит в определен период от време и имаме и боеприпаси, но не сме ги използвали (касетъчните боеприпаси)“, заяви държавният глава, отговаряйки на въпрос на журналиста Павел Зарубин за предаването „Москва. Кремъл. Путин“ по канала „Россия-1“, част от което е публикуван в  канала на Зарубин в Telegram.

Президентът отбеляза, че при използване на касетъчни боеприпаси срещу Русия тя си запазва „правото на огледални действия“.

Държавният глава е уверен, че доставката на касетъчни боеприпаси за Украйна и използването им трябва да се счита за престъпление. 

„Що се отнася до касетъчните боеприпаси, самата администрация на САЩ даде оценка за тези боеприпаси чрез устата на своите служители преди време, когато използването на касетъчни боеприпаси беше наречено престъпление от самата американска администрация. Мисля, че така трябва да се отнасяме“, каза Путин.

Той смята, че САЩ доставят на Украйна касетъчни боеприпаси поради общия недостиг на снаряди. „Те [САЩ] правят това [доставката на касетъчни боеприпаси в Украйна] не заради добрия живот, а защото имат недостиг на боеприпаси като цяло“, смята руският президент.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Путин припомни, че „украинската армия изразходва до 5000-6000 снаряда от 155-ти калибър на ден за военни действия, докато Съединените щати произвеждат 15 000 на месец“. „Те нямат достатъчно, а Европа вече няма достатъчно снаряди“, каза Путин. „Но те не намериха нищо по-добро от това да предложат използването на касетъчни боеприпаси“, каза той.

ТАСС припомня, че на 13 юли генерал Дъглас Симс, началник на оперативната дирекция на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, обяви, че украинските въоръжени сили са получили касетъчни боеприпаси от САЩ. Той не каза дали този боеприпас е бил използван.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here