Румен Радев откри паметника на Левски в Троян: Продължаваме да черпим сила от неговото свято дело

1
129

 

Средствата за изграждане на монумента са основно от дарения

 

Може да бъде изображение с Бранденбургската портаПрезидентът Румен Радев откри паметник на Васил Левски в Троян, заедно с кмета на общината Донка Михайлова. Преди това той прие почетния строй на Националната гвардейска част на площад „Възраждане“ в Троян, предаде БТА.

„Нашата история ясно е показала, че, ако един монумент е чужд на хората, на техния морален и житейски компас, той бързо обраства в бурени и забрава. Ние днес продължаваме да сме в дълг към нашите предци, но запуснат паметник на Васил Левски няма и няма да има. Докато децата ни носят поне частица от любовта на Апостола към Отечеството. Вече 186 години от рождението и 150 години след гибелта на Левски ние като народ продължаваме да черпим сила от неговото свято дело. Продължаваме да търсим начин да съграждаме знаци на признателност към най-свидния син на България“, посочи президентът.

Той добави, че Троянският край е силно свързан с революционния път на Васил Левски. Тук още се помнят неговите думи на прозорливост за бъдещето на България, още се помни неговата непоклатима вяра, че в нашата земя ще господства равенството пред закона, човешкото достойнство и свободата. Затова век и половина след гибелта на Левски признателността на нашия народ е непреходна, а общуването на народа ни с Левски е дълбоко, емоционално и желано, добави Румен Радев.

По думите му всеки знак на тази признателност показва, че следващите поколения не само ще следваме неговите завети, но ще правим всичко възможно да съградим България такава, каквато я виждаше Апостола. Вярвам, че паметникът, който откриваме днес, ще се превърне в място на своеобразни срещи с Апостола, посочи още президентът и благодари на ръководството на Общината, дарителите и на младите хора на Троян за тяхната съпричастност, както и на скулптора Борис Борисов.

Може да бъде изображение с 7 души и текстово съобщение„В нелеки времена на политическо разделение Вие показахте по безспорен начин и дадохте урок, че България може и трябва да бъде обединена, когато става въпрос за важни, отговорни национални каузи. С Вашите общи усилия сбъднахте една вековна мечта на троянци да имат такъв паметник“, заяви още Румен Радев.

Кметът на община Троян Донка Михайлова посочи, че днешният ден е израз на уважението към историята на България, на преклонение пред най-славния син в българската история – Апостола на свободата.

„Но и пред умението ни ние, троянци, да бъдем заедно в смислените обществени каузи, каквато е изграждането на паметник на Апостола в нашия град. Троян помни следите на Апостола“, каза кметът и припомни връзката на Левски с Троянския край. Тя добави, че за Троян светиня са две места – Троянският манастир, където Левски създава единствения в страната троянски революционен комитет на монасите, както и Народно читалище „Наука“, създадено по заръка на Апостола.

Михайлова благодари на инициаторите и дарителите за изграждането на паметника на Васил Левски, най-вече на децата.

Ловчанският митрополит Гавриил освети монумента с лика на Апостола на свободата и паметната плоча към него с изписани имената на учредителите на Троянския революционен комитет, създаден от Васил Левски. Скулптурата е дело на Борис Борисов, който е създал и паметника на Иван Хаджийски в Троян.

БТА припомня, че Инициативният комитет за изграждане на паметника е създаден през 2019 г. Инициатори са Общинският комитет „Васил Левски“ – Троян, и Ротари клуб – Троян, и двама родственици на Апостола – Христина Богданова и Стефан Караиванов, председателят на Общобългарския комитет „Васил Левски“ Васил Василев, кметът на Троян Донка Михайлова, общественици. Първоначално скулпторът проф. Георги Чапкънов е избран да изработи паметника. Той започва изграждането, но поради здравословни причини не може да го довърши.

„Комитетската дейност на Левски е една от важните негови дейности, тук в Троян е намирал много топъл прием, много пъти е идвал, даже тук има два революционни комитета, единият е Троянския, другият Монашеския на Троянския манастир“, разказа Венелин Ангелов, съпредседател на ИК.

Средствата за изграждане на монумента са основно от дарения. Марая е ученичка в V клас и е добра биатлонистка. С искрено желание дарява 100 лева, които е спечелила от състезания.

„Една вечер си седяхме вкъщи и тате ми говореше, че може би ще има паметник, обаче няма да достигнат парите и на мен ми дойде идеята да дам колкото пари имам“, каза Марая пред БНТ.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here