Русия върна „опасната зона“ в Черно море и обяви условия за връщане към зърнената сделка

0
310

 

В условията на „саботаж“ зърнената сделка губи смисъл, но „конкретни резултати, а не обещания и уверения“ може да подтикнат Русия към готовност да обмисли възстановяването на „сделката“, се посочва в съобщението

 

Северозападната акватория на Черно море отново става „временно опасен район“ от гледна точка на Русия. Това се разбира от думите на руски представители часове след като Русия обяви край на зърнената сделка, сключена миналото лято за износ на зърно през Черно море.

Министерството на външните работи в Москва публикува съобщение, според което Украйна вече е уведомена заедно с Турция и ООН, че „Черноморската инициатива“ спира от 18 юли заради неучастието на Русия.

Какво се променя и обратимо ли е?

Според изявлението:

  • приключват гаранциите за сигурност при корабоплаване и Русия няма да гарантира безопасността на преминаващи оттам съдове;
  • затваря се хуманитарният коридор в северозападната част на Черно море;
  • разпуска се Съвместният координационен център в Истанбул, който отговаряше за прилагането на сделката;
  • в условията на „саботаж“ зърнената сделка губи смисъл, но „конкретни резултати, а не обещания и уверения“ може да подтикнат Русия към готовност да обмисли възстановяването на „сделката“.

Русия също така обяснява какви са „конкретните резултати“, които очаква.

Условията

С последните думи се има предвид възможността за износ на руски храни и торове през коридора заедно с други искания като връщането на руската земеделска банка „Росселхозбанк“ към системата за международни плащания SWIFT. Тя бе сред банките, загубили достъп до системата в първите месеци на войната с Украйна в резултат от западните санкции.

От съобщението се разбира, че предложена от генералния секретар на ООН Антониу Гутериш алтернатива миналата седмица – дъщерни структури да имат достъп до SWIFT, е жизнеспособно, а това признавали и в Европейския съюз. „Опитаха се да ни продадат празно обещание за продължаване на сделката“, продължава дипломатическото ведомство.

Изтъкват се и други познати искания, свързани с възстановяване на тръбопровода за пренос на амоняк Толиати – Одеса, повреден преди месец в експлозия, за която Москва обвинява Киев.

Изброените обстоятелства Русия смята според публикацията за „откровен саботаж“.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш обаче, според публикация на „Ройтерс“, днес дал сигнал пред репортери, че оттеглянето на Русия от зърнената сделка предполага и край на разговорите с ООН да бъде улеснен руският износ на зърно и торове през Черно море.

„Послание“ към европейците

Текстът съдържа и иронично подмятане към „европейските съюзници на Киев“: „предполагаме, че дойде време за проява на заявената солидарност“ чрез пропускане на украински продоволствия през сухопътните коридори.

„Вярно е обаче и че евтиното и некачествено зърно, постъпващо без какъвто и да било контрол, рискува окончателно да наводни европейските пазари, като предизвика (а и вече предизвиква) протести на местните фермери“, продължава съобщението.

Преди няколко седмици Европейската комисия одобри плащания за българските зърнопроизводители, за да бъде покрита част от щетите за безмитния внос на украинско зърно.

източник: Дневник

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here