Светът е на път да преживее най-горещия си юли от началото на измерванията

0
154

 

Азия, Европа и Северна Америка се задъхват от продължителни горещини, а горските пожари засегнаха Канада и Гърция


Светът е на път да преживее
най-горещия си юли от началото на измерванията, тъй като продължителните горещини, влошени от изменението на климата, „изпепелиха“ три континента, съобщиха от обсерваторията за климата на Европейския съюз, предаде АФП, цитирано от БГНЕС.

„Първите 15 дни на юли бяха най-топлите 15 дни в историята. Юли е на път да се превърне в най-топлия юли в историята“, заяви Карло Буонтемпо, директор на Службата за климатични промени „Коперник“.

Това е последният от поредицата температурни рекорди, които паднаха, след като причинените от човека климатични промени и ранните етапи на климатичния модел „Ел Ниньо“ доведоха до най-топлия юни в историята.

„Изменението на климата води до затопляне на цялата климатична система. И особено тази година, в допълнение към тази тенденция, имаме две явления, които вероятно ще изиграят роля: Ел Ниньо и необичайно високите океански температури, свързани с по-слаби от нормалното ветрове“, каза Буонтемпо.

Азия, Европа и Северна Америка се задъхват от продължителни горещини, а горските пожари засегнаха Канада и Гърция.

Освен че изсъхва реколтата, топят се ледниците и се повишава рискът от горски пожари, по-високите от нормалните температури причиняват и здравословни проблеми – от топлинен удар и дехидратация до сърдечносъдов стрес.

Светът се е затоплил средно с близо 1,2 C от средата на XIX в. насам, което доведе до екстремни метеорологични условия, включително по-интензивни горещини, по-тежки суши в някои райони и бури, които стават по-силни поради покачването на морската вода.

Ел Ниньо е естествен модел, който води до увеличаване на топлината в световен мащаб, както и до суша в някои части на света и проливни дъждове в други.

Източник: БГНЕС

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here