Скопие разследва среща на македонски деца с Румен Радев. „Възраждане“ настоява МВнР да излезе с осъдителна декларация

0
165

 

Според Спасовски посещението в България било „политическа злоупотреба с деца от страна на българските власти“

 

Властите в Република Северна Македония (РСМ) започнаха разследване срещу ръководството на художественото студио „Малък Битолски Монмартър“ заради организирано посещение в България, в рамките на което македонски младежи са провели срещи с българския президент Румен Радев и представители на други български институции.

Това стана ясно, след като вътрешният министър на РСМ Оливер Спасовски потвърди, че полицията е изпратила сигнал до прокуратурата в Битоля относно случая, съобщава Еronews Вulgaria.

„Очакваме да видим дали прокуратурата ще даде разпореждане за събиране на съответната документация”, каза Спасовски.

По неговите думи „няма жалби от родители на деца, членове на студиото, които са пътували до България и са били снимани на срещи с български политици“. Въпреки това Спасовски настоява да се повдигат наказателни обвинения и да се взимат показания, „за да могат институциите да предприемат действия“.

„Не е необходимо да започваме дела само по сигнал. След като прокуратурата е уведомена, вече има производство“, съобщи той.

Според Спасовски посещението в България било „политическа злоупотреба с деца от страна на българските власти“.

От парламентарната трибуна от „Възраждане“ остро осъдиха действията на македонското вътрешно министерство срещу група деца, които са били на посещение в България.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

„Вчера в Македония се случи следното. По разпореждане на вътрешния министър на Македония Оливер Спасовски започна процес срещу деца под 14 години, които от вчера са в процес на разпити в прокуратурата, от полицията, включително и от тайните служби. Каква е вината на децата от Битоля. Те са участвали в проект „Малък битолски Монмартър“. Те идват миналата седмица в България при едно от тях се срещат с български политици и това, според вътрешния министър е да бъдат разпитвани, защото са извършвали политическа дейност“, заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов, цитиран от БНТ.

„Ние от Възраждане настояваме МВнР да излезе с осъдителна декларация и да е постави въпрос пред нашите партньори на най-високо ниво. Ако България не реагира, тези случаи ще продължат, защото целта е да се насади страх. Дори страх в деца да не идват в България, за да рисуват с тебешири. И това се случваше вчера, докато в тази зала се четяха лицемерни декларации за Илинденско-Преображенското въстание от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Срам и позор за ПП-ДБ и ГЕРБ. Ако България и този път не реагира на това предизвикателство към нас, следващият път ще им убити хора. Защото знакът е – бийте българите, убивайте ги, вкарайте ги в режим на Апартейд„, каза още Костадинов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here