Започва дисциплинарно производство срещу прокурора по делото „Барселонагейт“

0
178

 

Проверката трябва да завърши в срок от два месеца с доклад

 

Софийска градска прокуратура (СГП) започва дисциплинарно производство срещу Стефан Христов, който е наблюдаващ прокурор по делото “Барселонагейт”, съобщава „Дневник“. Преди седмица проверка откри нарушения в работата по разследването, по което е проверяван бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В съобщението на СГП се посочва, че дисциплинарните производства са срещу двама прокурори, които са посочени само с инициалите си И. П. и С. Х. Те са уличени в това, че са допуснали забавяне на общо шест разследвания. Според „Дневник“ прокурорите са Ивайло Първанов и Стефан Христов, който е наблюдаващ прокурор по разследването “Барселонагейт”.

Новината за дисциплинарните производства идва след началото на проверка на разследванията за престъпления, извършени от магистрати, депутати и членове на Министерския съвет, възложена от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов.

В доклада от проверката се посочваше, че е установена неритмичност по разследването “Барселонагейт”, както и по още шест дела, сред които дело за шпионаж срещу висш военен и магистрат.

“Барселонагейт” е разследването за евентуална схема за пране на пари през къща в Барселона, по която испанските власти подозират връзка с Борисов. То се бави вече 3 години.

По разследването се е работило интензивно едва след 15 май тази година, т.е. след началото на противопоставянето между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и бившия премиер Бойко Борисов, гласеше докладът. Преводът на документи от Испания се е бавил дълго. В първите осем месеца на разследването са били разпитани четирима свидетели, а след 15 май за месец и половина са били разпитани 17 свидетели.

Сега трима прокурори от СГП ще проверят работата на двамата Христов и Първанов по забавените разследвания, както и натовареността им в тези периоди. Проверката трябва да завърши в срок от два месеца с доклад.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here