Киев призна, че контранастъплението изостава от графика, но това било по план

0
140

 

Украинският военен министър Олексий Резников заяви в интервю, че ударите по Кримския мост ще продължат

 

Украинското контранастъпление изостава от графика, но въпреки това се движи по план, заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников в интервю за Си Ен Ен, цитирано от Укринформ.

Той призна, че офанзивата изостава от графика, но настоя, че „не е обезпокоен“ от това, защото тя се развива по план. „Погрешно е да се смята, че всяко контранастъпление непременно трябва да бъде бързо“, добави Резников.

Той изброи няколко причини, поради които офанзивата напредва по-бавно от очакваното.

„Нещата опират до противовъздушна отбрана. Опират и до това, че имаме много дълга фронтова линия. А срещу себе си имаме многочислен враг. В крайна сметка това е война, а не компютърна игра. Нашите генерали, нашите командири виждат реалната ситуация на бойното поле. И нека още веднъж да повторя: най-ценното за нас е животът на нашите войници“, каза Резников.

Той добави, че положението на южния фронт се усложнява основно заради минните полета, заложени от руските войски, които са имали време да подготвят отбраната си. Украинските сили е трябвало да прибегнат до разминиране на ръка, за да си проправят път през мините, каза Резников.

„Налага се да използваме нашите военни, нашите сапьори, за да разминираме и да проправим коридори за истинско настъпателно придвижване, но това става много бавно“, заяви министърът. Той добави, че предприемането на едновременни действия на различни места ще обърка руските войски и така те няма да могат да отгатнат кое ще бъде главното направление на украинската контраофанзива.

Резников допълни, че армията на страната му ще продължи да нанася удари по временно окупирания Крим и Керченския (Кримския) мост.

Той обясни, че Крим и Кримският мост са легитимни цели за украинските войски, защото ударите по тях помагат за намаляване на боеспособността на руските войски и за спасяване на живота на украинските войници.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Разрушаването на логистичните линии на врага е нормална тактика. Така го лишавате от възможност да получава боеприпаси, гориво, продоволствие и така нататък. Именно затова ще използваме тази тактика срещу тях“, каза министърът.

Русия продължава да атакува ключови украински складове за зърно, нанасяйки удари по украинския пристанищен регион Одеса и дунавските пристанища близо до румънската граница. По данни на регионалната военна администрация най-малко седем души са били ранени при атаките в Одеса. На двама ранени е оказана медицинска помощ на място, а други петима са откарани в болница.

източници: БТА, dir.bg

Свързана тема:

MWM: До 4 часа е продължителността на живота на украинските войници на някои участъци от фронта

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here