Проф. Янаки Стоилов: Недопустимо е противопоставянето на 24 май и 3 март

0
127

 

От 3 март започва възстановяването на българската държавност. Това е началото на поредицата от събития като Съединението и Независимостта, заяви бившият министър на правосъдието и настоящ конституционен съдия

 

Ако възникват спорове след приемането на промените, такъв спор може да бъде разгледан от Конституционния съд. Проверката би била в две направления – спазване на формалните изисквания и по отношение на разпределяне на компетентността. Това каза в сутрешния блок на БНТ конституционен съдия и бивш министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов по повод предложения от „Продължаваме промяната – Демократична България“ проект за промени в Конституцията.

При предишните промени, които са правени, процесът е завършил и те са били реализирани, добави той.

Трябва да погледнем на конституционните промени като на основополагащ процес в това да бъдат решавани определени проблеми. Такива вече бяха формулирани – например промяната в съдебната власт. Но такива намерения трябва да бъдат аргументирани с действия, които да доведат до по-добри резултати, заяви Стоилов.

Трябва да си задаваме и въпроса, ако главният прокурор се превърне само във висш администратор, дали такава децентрализирация няма да засили твърде много властта на прокурорите на местно ниво и да се стигне до злоупотреби, отбеляза бившият правосъден министър.

По думите му при предишните промени в Конституцията и създаването на институцията „служебно правителство“ идеята е била, че едно правителство, чието доверие е свалено или само се е оттеглило, не би следвало да продължава своята дейност и едно служебно правителството би следвало да организира изборите.

Тогава не се е предполагало, че такива правителства могат да продължат своята дейност повече от няколко месеца. Трябва обаче да се има предвид, че в тези правителства се вижда някаква дистанцираност от текущия политически процес, посочи проф. Янаки Стоилов.

Той коментира и направеното от „Продължаваме промяната – Демократична България“ предложение в проекта им за конституционни промени 24 май да стане национален празник вместо 3 март.

Лично за мен такова противопоставяне е недопустимо. Това само поляризира различни групи в обществото. Това е въпрос, по който всеки български гражданин има мнение, но да имаме предвид, че Конституцията е акт, който пряко се свързва с държавата и с държавността. От 3 март започва възстановяването на българската държавност. Това е началото на поредицата от събития като Съединението и Независимостта, заяви бившият министър на правосъдието.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Духовността, религията и културата крепят един народ, но без да се намесят факторите, които се стремят към възстановяването на държавността, които да подхранват тази култура, тя вероятно би изтляла, добави той.

Ако пък някой се стреми да омаловажи факта на Руско-турската война заради войната в Украйна, това също е неуместно. Не могат да бъдат заличавани знаците на държавността. Това не трябва да бъде въпрос на противопоставяне, а на съчетаване, каза още проф. Стоилов.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here