Любомир Кючуков: Направихме огромен подарък на македонизма

0
139

 

Най-вероятно Албания и Северна Македония ще бъдат разделени. В последните 4 години нашата политика се оказа еднопосочна с тази на Скопие и работи в негова полза, смята бившият заместник-министър на външните работи

 

Ако е имало изненадани от случилото се с футболните ни запалянковци в Скопие, това означава, че са си затваряли очите за процесите в отношенията не просто между двете държави, но и между гражданите им. Реалният въпрос беше не дали, а кога нещо подобно ще се случи.

Това мнение изрази пред БНР Любомир Кючуков – директор на Института за икономика и международни отношения, бивш заместник-министър на външните работи.

Кючуков нарече това „пряк резултат от ескалиращите антибългарски настроения в РСМ“. Според него вече се сблъскваме не с езика на омразата, „а със самата омраза“.

България в момента се опитва да деескалира напрежението на държавно ниво, смята бившият заместник-министър на външните работи, който апелира „да се прекрати трансграничната политическа агресия“.

„Аз се боя, че подменихме адресата. Нашата борба вече не е с македонизма, а с македонците. Македонизмът е държавна доктрина – ограничава,  противопоставя и издига бариери. Направихме огромен подарък на македонизма. Всяко напрежение, всеки провокиран инцидент работят в полза на македонизма. Ние охотно влязохме в този коловоз.“

В последните 4 години нашата политика се оказа еднопосочна с тази на Скопие и работи в полза на Скопие, коментира Любомир Кючуков в предаването „Събота 150“.

Най-вероятно Албания и Северна Македония ще бъдат разделени и Тирана ще започне преговори по отделните глави на присъединителния процес към ЕС, прогнозира той. По думите му може да се стигне до блокаж в преговорите на Скопие с Брюксел.

Относно обструкциите на опозиционната ДПМНЕ за вписването на българите в конституцията на РСМ Кючуков отбеляза, че това е „логиката на конфронтацията и на издигането на бариери между двете държави“.

Вписването в Конституцията ще даде статут на българите на една от 12-е части от народи, които фигурират там, уточни дипломатът и допълни, че България няма допълнителни искания, както се твърди в Скопие.

Дълго време Западните Балкани бяха неглижиран район от ЕС и западните ни съюзници. За дълго време присъединяването им се превърна в инерционна величина. След началото на войната в Украйна интересът на ЕС и НАТО към Западните Балкани е основно през призмата на императивната консолидация, посочи в анализа си Любомир Кючуков.

„Не бих казал точно „буре с барут“ – нещо, което може да взриви Европа. Европа вече е взривена от войната в Украйна, но перманентно напрежение в нашия регион безспорно е налице“, изтъкна той.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here