FT: САЩ са се договорили с България и Южна Корея да доставят снаряди за Украйна

0
146

 

Властите на САЩ са подписали споразумения за доставка на снаряди калибър 155 мм за Украйна с България и Република Корея, а също така водят съответни преговори с Япония. Това съобщава „Файненшъл таймс“.

Вестникът отбелязва, позовавайки се на американски официални лица, че САЩ „вече са сключили споразумения с България и Южна Корея, преговарят с Япония“ за доставка на 155-милиметрови боеприпаси за Украйна и „активно работят за разширяване на собствените си производствени линии“ за производство на такива снаряди. Властите на САЩ възнамеряват да увеличат обема на производството до „90 000 снаряда месечно до 2025 финансова година“, докато сега, по данни на Въоръжените сили на САЩ, се произвеждат само 24 000 такива снаряда месечно. За тази цел, наред с другото, се преустройват отбранителни заводи в канадската провинция Онтарио и се изграждат нови монтажни линии в щата Тексас. Правителството на САЩ планира да издигне подобни комплекси и в щатите Айова, Арканзас и Канзас.

Според полковник Мартин О’Донъл, говорител на американската армия в Европа и Африка, цитиран от вестника, САЩ и техните съюзници „вече са обучили 66 000 украински войници и са предоставили боеприпаси и оръжия на стойност 43 млрд. долара, включително 198 155-милиметрови гаубици и повече от 2 млн. снаряда за тях“. Това обаче „не беше достатъчно“, за да се задоволят напълно нуждите на Киев от 155-милиметрови снаряди, които „са основният вид боеприпаси за съвременните артилерийски системи, включително американските М777 и М109“.

Това не е първият доклад за разширяване на доставките на различни видове боеприпаси за Украйна. През юли беше съобщено, че BAE Systems, най-голямата европейска отбранителна компания, е получила поръчка от британското правителство на стойност 280 млн. паунда (360 млн. долара) за производство на 155-милиметрови артилерийски снаряди и други боеприпаси. Поръчката беше обявена преди откриването на двудневната среща на върха на НАТО във Вилнюс, една от темите на която бяха доставките на оръжия и боеприпаси за Украйна. Както по-рано призна президентът на САЩ Джо Байдън, Украйна изпитва остър недостиг на боеприпаси.

Източник: Financial Times, Гласове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here