Китай предупреди САЩ: Помощта за Тайван сериозно вреди на китайско-американските отношения

0
109

 

Китайските власти настояват САЩ да спрат да предоставят военна помощ на Тайван, тъй като подобни действия нанасят сериозни вреди на китайско-американските отношения, съобщиха от Министерството на външните работи на Китай, цитира ТАСС.

„Предоставянето на американски оръжия в района на Тайван сериозно нарушава принципа „единен Китай“ и споразуменията в съответствие с трите съвместни комюникета (три изявления, които изиграха решаваща роля в установяването на дипломатически отношения между двете страни)“, се казва в изявлението, публикувано във връзка със заповедта на президента на САЩ Джо Байдън да отпусне до 345 милиона долара военна помощ на Тайпе „Това сериозно нарушава суверенитета и интересите на сигурността на Китай и значително подкопава китайско-американските отношения“.

Както уточняват от ведомството, китайските власти „изразяват категорично недоволство и силен протест“ в тази връзка.

Според изявлението Пекин смята за неприемливо поддържането на каквито и да било междувоенни контакти между Вашингтон и Тайпе.

„Никой не трябва да подценява твърдата решимост на китайския народ, който ще защитава държавния суверенитет и териториалната цялост на своята родина“, категорични са от китайското външно ведомство.

Миналата седмица Байдън нареди до 345 милиона долара финансиране за отбранителни продукти и услуги на Пентагона, както и военно образование и обучение, за да помогне Тайван. Според ABC News Министерството на отбраната на Съединените щати ще предостави на Тайпе преносими системи за противовъздушна отбрана, огнестрелни оръжия, ракети, оборудване за разузнаване и наблюдение.

Военнотехническото сътрудничество на Вашингтон с Тайпе предизвиква безпокойство в Пекин. От 1949 г. Тайван се управлява от собствена администрация, но според официалната позиция на КНР, подкрепена от повечето страни, включително Русия, той се счита за една от китайските провинции.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here