Росен Христов: Завеждам дело срещу Денков – пълна демагогия и клевета за договора с „Боташ“

0
159

 

„Пълна демагогия и клевета. Още вчера говорих с моя адвокат и в най-кратки срокове завеждам дело срещу академик Денков”.

Това заяви в предаването „Здравей, България” на Нова телевизия бившият министър на енергетиката в кабинета „Донев“ Росен Христо в отговор на критиките на премиера Николай Денков за неизгодните договори с за внос на газ с турската компания „Боташ”.

„Договорът, за който беше казано, че е неизгоден за България, че нямаме достъп и равнопоставеност – абсолютно не отговаря на истината. Той е от изключително стратегическо и икономическо значение за страната. При подписването му бяхме поздравени от всичките ни евроатлантически партньори. Договорът с „Боташ“ дава достъп до инфраструктура, терминали и газопреносна мрежа, за да можем да доставяме синьо гориво. Алтернативи на този договор няма”, подчерта Христов.

„Терминалът в Гърция е претоварен. За тази година успяхме да се преборим едва за три слота. Няма друга алтернатива на руския газ, освен терминалите в Турция. Увеличихме резервирания капацитет на България в гръцкия терминал, където имаме съсобственост – от половин на един милиард. България при работеща икономика консумира около 3,5 милиарда течен газ-  1 милиард е от Азербайджан, 1 идва от Гърция, а останалите количества – от „Боташ”. Този договор е важен и за Унгария, и за Сърбия“, допълни той.

По думите му обвиненията от редовната власт са свързани с желанието за връщане на посредниците при покупката на газ, както било по време на управлението на Кирил Петков.

„Ако не използваме капацитета, разбира се, дължим пари. Договорите за доставка на енергийни ресурси – имат стандартни клаузи за неустойки. Така системата се предпазва от псевдополитици, академици и всякакви други хора,които нищо не разбират от енергетика“, заяви Христов.

Той обясни и защо договорът е сключен за 13 години. „Всички договори са дългосрочни. България има нужда от дългосрочни договори за доставки, защото  това дава енергийна сигурност и стабилност и най-ниски цени”, подчерта той.

Източник: Нова тв

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here