Истината за „Телерик“ и първия милион на Васил Терзиев

0
250

 

Ясно, документирано и систематизирано изложение за началото на бизнеса на Васил Терзиев, кандидат за кмет на София от ПП-ДБ. Положено е в контекста на зараждащия се капитализъм в България след 90-те, чийто основен двигател е Държавна сигурност на БКП, което е ценното тук.
В него няма нищо изненадващо. Терзиев дължи успеха си на началото, положено от ДС и семейната си история, което е напълно естествено. Това е историята на българския преход, която не можеше да бъде друга, защото историята по принцип е такава навсякъде.

Големият проблем на кандидатурата на Терзиев, освен неговата очевидна неподготвеност и очевиден бизнес-подход към поста, е общността, която го издига.

Ако документите, показани в това видео се отнасяха за кандидат, издигнат от ГЕРБ, ДПС, БСП, „Възраждане“ и всеки друг, щяха да блокират Орлов мост и да ги показват всяка вечер по телевизията до оттеглянето на съответния кандидат.

В това десетминутно видео е събрано всичко, срещу което ПП-ДБ се борят – тук няма нито морал (защото няма равен старт, а заграбени милиони от държавен ресурс в полза на частни предприемачи от ДС), нито капитализъм, защото началото на българския капитализъм днес се санкционира като държавна помощ от ЕС като официална политика.

Докато майките и бащите на днешните избиратели на ПП-ДБ са скачали по площадите и са били лъгани със своите приватизационни бонове, цинична компенсация за трагичното минало на техните родители, родителите на Васил Терзиев от позицията на довчерашни цензори и преследвачи на инакомислещите, са приватизирали с размах и са късали със зъби от държавната собственост, превръщайки я в частна и полагайки началото на днешния български капитализъм, отричайки се от собствените си възгледи, които са изповядвали преди 1989-та година и нещо по-лошо: работили са срещу всички, които са подлагали под съмнение всеобщата държавна собственост и гнилата природа на частната инициатива. ДС беше оръжието, което преследваше хората, които мислеха, че това, което прави днес Терзиев е много готино и естествено. По парадокс.

Родителите му и строя на когото те бяха войници преследваха привържениците на частната собственост, после обърнаха палачинката за една нощ и станаха нейни първи представители, оставяйки конкуренцията зад гърба си, защото откраднаха (това е точната дума, а не приватизираха) държавни ресурси. Строго погледнато Терзиев е син на крадци, което не е по-малко скандално от син на ДС. Срам за всички десни, които клакьорстват на тази нелепа кандидатура и се канят да я подкрепят. За мен като избирател са по-важни неговите послания и компетентност. Като опитен избирател виждам, че този човек няма такива, въобще не се интересува от София, а само от това да седне на кметското място, за да направи по-голяма политическа кариера. Това не би било лошо, ако имаше поне някакви белези на компетентност, управленска воля и дори лична харизма. Той се проявява като мамино синче, чиито капризи се удовлетворяват от малък (апартамент на „Оборище“ на 20 годишна възраст) и роден за „успех“. Американската мечта, сбъдната от комунистическата Държавна сигурност. Това и на естетическо ниво е катастрофа. За съжаление за мен, защото мисля, че София наистина се нуждае от по-добро управление, мисля, че той е Кирил Петков и Асен Василев на квадрат. Лекомислен човек, който е получил успех на готово (повярвайте, но в бизнеса са важни първите години и началото на мъките, които те отчайват, а не милионите след това) и решил да си купи с тях политическа кариера след като си е платил на лидерите на ПП-ДБ милиони (под формата на пари за кампании), за да получи тази номинация.

Ако Васил Терзиев бе кандидатствал за нея през предварителни избори сред електората на двете формации, никога не би спечелил. Щеше да отпадне само по документи и биография. Това е положението. Съветвам всички от градската десница, които се канят да гласуват за него да изгледат това видео, което излага само фактология по официални документи. За мен голяма червена лампа са и умишлените лъжи, които Васил Терзиев казва по този въпрос в очевидно несъответствие с документираната истина. Така и Кирил Петков лъжеше за двойното си гражданство. Все едно една матрица ги изкарва на политическия пазар. До изборите има още малко време и е добре ПП-ДБ да помислят за друг кандидат. Това може да стане само след натиск от структурите и избирателите, защото лидерите очевидно са взели парите и връщане за тях няма.

Явор Дачков, фейсбук

https://www.facebook.com/yavor.dachkov/posts/6746356135384563?ref=embed_post

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here