СБЖ: Премиерът Денков да спазва европейските правови и демократични стандарти по медийни теми

0
114

 

Господа политици, депутати и правителствени вождове, бъдете по-внимателни със свободното журналистическо слово и медиите – посредниците между вас и обществото. Без уважението на това твърде често унижавано от вас общество сте нула.

В свое Фейсбук-интервю на 7 август премиерът Николай Денков неудачно опита да се превъплъти в лектор по „базови стандарти” на журналистиката. В резултат обаче показа драстична си неосведоменост за правомощията, предназначението и разликата в дейностите на Съвета за за електронни медии (СЕМ) и на Етичната комисия към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика”.

Нещо повече – премиерът си позволи да твърди, че СЕМ „не си върши работата”, а неговият председател „не си е на мястото”, защото не са били санкционирани журналисти, смятани от определени политически кръгове за „дезинформатори”. Това е груба и недопустима намеса на олицетворяваната от министър-председателя изпълнителна власт в дейността на независимия регулаторен орган СЕМ, в чиито компетенции не влиза санкционирането за изразено мнение.

Съвсем основателно в позицията си, с която реагира на премиерската проява, самият СЕМ му напомня: „Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на Европейската комисия по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната”.

СБЖ подкрепя тази позиция на СЕМ и на свой ред настоява властите да сдържат поривите си за заюздване на свободното слово, на журналисти, медии и медийни органи, ако претендират да се представят като упрвляващи в правова и демократична държава. По-добре да се откажат от прийомите на недружелюбни към медийната свобода режими в други части на света, които твърдят, че не харесват.

Премиерът Дянков очевидно е доста изкушен от такива съмнителни примери, като се има предвид, че вместо да отчете двата месеца на кабинета си пред общодостъпна и свободна за всички журналисти и медии пресконференция, предпочете да избегне риска от критични питания и да се изяви онлайн, без жив диалог с аудитория, отговаряйки на удобно подавани му въпроси от социална мрежа.

Конфузна за министър-председтеля се оказа и ситуацията, в която се подведе по съдържаща се в зададен от медиатора Найо Тицин въпрос невярна информация, приписваща чужди думи в преиначен контекст на председателката на СЕМ Соня Момчилова. Вместо да спази собствените си дадени секунди по-рано указания към журналистите как да проверяват фактите от няколко източника и да прекъсват събеседниците си, ако се усъмнят в думите им, Николай Денков с лекота даде своя осъждаща оценка, затъвайки така в откровена манипулаця. Премиерският пост изисква по-отговорно боравене с думи и заключения.

Бедата е, че и на следващия ден, вече след ясни изявления на самата Соня Момчилова и след позицията на СЕМ, премиерът Денков продължи да прави коментари в същия недопустим тон към независимия медиен регулатор. Ето защо СБЖ отправя настоятелен призив към председателя на правителството да приведе поведението и изявленията си спрямо свободното журналистическо слово, медиите и СЕМ в съответствие с европейските правови и демократични стандарти.

Що се отнася до разигралия се на 7 август грозен епизод с вече бившия председател на Комисията по култура и медии в НС Вежди Рашидов, чиято скандална реплика за жените жертви на насилие основателно доведе до оставката му, СБЖ може само да отбележи, че тази оставка бе назряла твърде отдавна заради още много други недопустими за тази позиция изказвания на Рашидов.

Нека напомним само едно от тях, изречено на 1 септември 2019 г. в ефира на БНТ. Тогава водещият приканва гостуващия му Рашидов да коментира какво става със свободата в медиите заради разигралия се два дни по-рано безпрецедентен случай със спирането на излъчването на БНР. Оправдано с „техническа профилактика”, спирането се свързва с опита за отстраняване от радиоефира на журналистката Силивя Великов, която е възстановена като водеща след журналистически протест. И ето как в този контекст Рашидов излива душата си по БНТ: „Айде стига с тая свобода, бе! Вие луди ли сте? Полудявате вече с тая свобода! Кое не му е свободно? Те ни плюят всички хора като каруцари. Всеки ден е било свободно словото. Какво по-свободно от това?”.

Тогава до оставка на същия този председател на Комисията по кулутра и медии в НС не се стигна. Сега тя вече е факт. По-добре късно, отколкото никога. Но хайде, господа политици, депутати и правителствени вождове, бъдете по-внимателни с медиите – посредниците между вас и обществото. Без уважението на това твърде често унижавано от вас общество сте нула.

Снежана Тодорова,

председател на УС на СБЖ

 

източник: sbj-bg.eu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here