Американски самолет с неочакван полет от Бургас до Нигерия: въоръжаваме ли и Африка за война?

0
256

 

Американски товарен самолет Боинг 747-446F  на авиокомпания National Airlines е излетял след полунощ в неделя от летище  Бургас в Сарафово и е кацнал в Лагос, Нигерия, показват данни от сайта за следене на полети FlightRadar24.

Жители на бургаския кв. „Сарафово“, където се намира летището, разказаха, че са видели камиони с товар, наподобяващ сандъци с оръжие. Българските въздухоплавателни власти отказаха да отговорят какво карго е транспортирал самолета и дали наше оръжие се превозва за Нигерия.

Преди дни Нигерия обяви, че е готова за военна интервенция в съседен Нигер, след като бившият вече нигерски прездент Мохамед Базум беше свален от власт. Базум беше арестуван от охраната си, като военните в страната обявиха, че сфоримрат ново правителство.

САЩ изпратиха Виктория Нюланд да преговаря с военните в Нигер, но визитата й не се увенча с успех. Подкрепяната от САЩ ECOWAS (Икономическата организация на западноафриканските държави) одобри военна интервенция в Нигер „възможно най-скоро“, за да отстрани новото ръководство на страната и да възстанови подкрепяния от Запада президент Мохамед Базум.

Нигерия е една от държавите членки на ECOWAS. Затова необичайният полет на американския товарен самолет от България за Нигерия задава въпроси дали България изпраща оръжия за още един възможен военен конфликт – в Африка.

В 12:28 ч. на обяд в събота Боинг 747-446F с регистрация N537CA на американската авиокомпания National Airlines е кацнал от Бразилия, Сао Пауло в Сарафово, Бургас, според сайта за следене на полети FlightRadar24.  В 3 ч. през нощта в неделя самолетът е излетял за Нигерия.

Според полетните данни същият самолет е пренасял военно карго между военни бази на САЩ като Рамщайн в Германия, военновъздушна база Осан в Южна Корея, включително до летище Rzeszow в Полша, където се намира логистичната база за оръжия за Украйна. Всички тези полети са с позивна CAMBER, която се ползва за полети на Транспортното командване на Американскта армия, покзват данните на FlightRadar24. Това означава, че самолетът е превозвал военни товари за американската армия.

Автор: obektivno.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here