„Спасителен пояс“: Западен проект изброи българските оръжия за Украйна

1
329

 

Докато родните политици увъртат отговора какво и колко сме изпратили на Украйна, западното разследване публикува списък с оръжията, с които България се превърнала в „спасителен пояс“

 

С продажбата на военни активи от бойни самолети, танкове, реактивни ракетни системи и самоходна артилерия и много други – основно съветска техника, но български боеприпаси – обучаване на военни и огромни количества дизел „България се превърна в жизненоважен спасителен пояс за Украйна“ и е като „кошница с оръжия“ за страната в хода на конфликта с Русия.

Това пише аналитичният проект Oryx в нова публикация за за въоръжаването на Украйна в хода на продължаващата почти година и половина война.

Българските отбранителни компании „работят денонощно, за да доставят на Украйна така необходимите боеприпаси от съветски тип, за да подкрепят съпротивата ѝ срещу Русия“, пишат авторите, Стийн Мицер и Йост Олиманс. Първият е автор за книги за военна история, който следи конфликти в Близкия изток и Африка, Кавказ и другаде и който предоставя данни и за войната в Украйна. Вторият е анализатор на конфликти, специализиращ в съвременни оръжия и военни тактики.

Страната същевременно успява да поддържа деликатен баланс, като официално поддържа позицията си за невоенна подкрепа за Украйна, като същевременно скрито допринася за отбранителните усилия на Украйна. Приходите, генерирани от тези транзакции, служат като жизненоважен спасителен пояс за нуждаещата се от пари страна, като ефективно превръщат ситуацията в симбиотично споразумение, при което България помага на Украйна, като същевременно укрепва собствената си икономическа стабилност.

В замяна на подкрепата си България, освен да засили отбранителните способности на Украйна, се стреми да си осигури достъп до американското оръжие, след като не успя да участва в германската програма „Рингтауш“ (за германски оръжейни системи, които да заместват изпращана към Украйна техника). Предлагайки на Украйна военни активи от съветски произход в замяна на американски, София „може да насърчи потенциален печеливш сценарий, който е от полза за всички участващи страни“.

Списъкът – стъпващ на поддържаната от Мицер база данни с подкрепата за Украйна от различни държави – се актуализира при установяване на още оръжия, неизвестни до момента, подкрепа, уточнява Мицер, като нарича посочения инвентар „долна граница“ на купеното.

Oryx коментира и вътрешнополитическото напрежение около тези доставки:

„Парадоксално, но въпреки че българските заводи работят неуморно в помощ на Украйна, страната е изправена пред вътрешно противоречие. Приписването на вината на Киев за инвазията на Русия от проруския президент (Румен Радев – бел. ред.) и яростното му противопоставяне на непрякото участие на България във войната рязко контрастира с целите на проукраинския министър на отбраната (Тодор Тагарев – бел. ред.) да увеличи помощта за Украйна.“

Изглежда, по тази тема обаче е намерен „компромис“: да се продават боеприпаси на държавите в НАТО, а след това те да улеснят прехвърлянето им към Украйна.

Така България „дискретно увеличава подкрепата си зад кулисите“ въпреки противопоставянето на Радев. Доказателство за този ангажимент е неотдавнашното обещание за доставка на Украйна на 100 БТР-60ПБ БТР, продължава публикацията.

Какво е дала България:

Списъкът на Oryx включва съветска техника, продадена почти изцяло на Чехия и предадена на Украйна, миналата година (единствено за самолетите Су-25 и за самоходната артилерия се посочва, че са дадени на неизвестна „членка на НАТО“ по пътя към Украйна).

 • 14 самолета Су-25, април 2022 г.;
 • танкове Т-72М1, преди май 2022 г.;
 • 122-милиметрови самоходни артилерийски гаубици 2С1 „Гвоздика“, 2022 г.
 • 152-милиметрова буксируема артилерия D-20, април 2022 г.;
 • бронетранспортьори БТР-60ПБ (чиято доставка бе гласувана от депутатите в края на юли).

За самолетите, чието прехвърляне Министерството на отбраната отрече, Oryx писа в началото на годината, като за появата им списъка съобщи „Блумбърг“.

Публикации за самолети Су-25 имаше и през май 2022 г. Тогавашният заместник-министър на отбраната Йордан Божилов отрече да са били изпращани такива в Украйна.

Сред оръжията българско производство (много на базата на съветски образци) в списъка:

 • 60-милиметрови миномети М60СМА Commando, преди август 2022 г.;
 • противотанкови ракети 9M111MFB-1 Faktorias, преди август 2022 г.;
 • реактивни гранатомети DRTG-73, преди април 2022 г.;
 • реактивни гранатомети ATGL-L, преди ноември 2022 г.;
 • реактивни гранатомети BULSPIKE-AT, лятото на 2022 г.;
 • безоткатни пушки Warrior SPG-9, преди юни 2022 г.
 • над 1460 картечници MG-1M, преди април 2022 г.;
 • над 15 вида муниции, предоставяни между април 2022 г. и април 2023 г.: патрони за малки оръжия; ръчни гранати GHO-2 HE; ракетни гранати OGi-7MA AP-FRAG; термобарични гранати RTB-7MA; минометни боеприпаси VOG-17M, HE60 MA, 60 мм, и HE82M, 82 мм; артилерийски снаряди 122 мм, 152 мм, 155 мм и 122 мм.

Други

Отвъд оръжията, в списъка се появяват още:

 • изпращане на 50 военни от българската армия за обучаване на украински военни (2023 г.);
 • обучаване на 60 украински военни медици годишно, в ход от тази година;
 • ремонт на украински бронирани машини, от май 2022 г.
 • 2000 каски, 2000 жилетки, 5000 комплекта зимни дрехи, 5000 чифта зимни обувки, 350 медицински комплекта, 2022 г.
 • огромни количества дизел от април 2022 г. насетне (това разказа и в. „Ди Велт“ миналата година).

Почти всички артикули (освен каските, дрехите, ремонтните и обучителните дейности и предстоящото изпращане на БТР-и) са отбелязани със звездичка. Това означава, че са купени от правителствата на Украйна, САЩ или членки на Европейския съюз от българските отбранителни компании.

източник: „Дневник“

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here