Лидерите от БРИКС обсъждат разширяването на организацията

0
73

 

Лидерите на страните от БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, се събират на среща на върха в Йоханесбург, където ще обсъдят разширяването на организацията. Някои от членовете настояват за превръщането на блока в противотежест на Запада.

Кандидатите за членство в организацията са обединени от желанието да изравнят силите на игралното поле. Те се оплакват от злоупотреба с търговските практики, режими на наказателни санкции, общоприето подминаване на нуждите от развитие на по-бедните страни, от доминацията на богатия Запад в международните организации – като ООН, Международния валутен фонд или Световната банка.

„Разширеният БРИКС ще представлява разнообразна група от нации с различни политически системи, които споделят общо желание за по-балансиран световен ред“, каза президентът на Южна Африка Сирил Рамафоса в обръщение преди срещите, прдаде БНР. Увеличаването на използването на местните валути на държавите членки също е на дневен ред.

Рамафоса ще бъде домакин на китайския президент Си Цзинпин, бразилския Лула да Силва и индийския премиер Нарендра Моди от днес до 24 август. Руският президент Владимир Путин, издирван с международна заповед за арест за предполагаеми военни престъпления в Украйна, няма да пътува до Южна Африка и вместо това ще се присъедини виртуално. Русия ще бъде представлявана на форума от външния министър Сергей Лавров.

 

На вечеря днес лидерите вероятно ще обсъдят рамка и критерии за приемане на нови страни. Разширяването обаче се превърна в спорна точка. Русия желае да привлече нови членове, за да се противопостави на дипломатическата си изолация заради нахлуването в Украйна. Южна Африка също изрази подкрепа. Индия се притеснява от китайското господство и предупреди срещу прибързано разширяване, но има „положителни намерения и отворен ум“, заяви вчера външният министър Винай Куатра. Бразилия изказа загриженост, че разрастването на БРИКС ще намали нейното влияние. Над 40 страни са изразили интерес да се присъединят към блока. Около 20 от тях са подали официални молби да бъдат приети.

източник: Труд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here