Еднократна помощ за ученици: Какви са условията за получаването ѝ

0
67

 

Вижте кои семейства ще получат подкрепа

Започна обратното броене до старта на новата учебна година. Родителите на деца от първи до четвърти клас имат право да получат еднократна финансова помощ в размер на 300 лева, независимо от доходите на семейството. Срокът за подаване на документи вече тече.

Досега право на еднократна помощ имаха само децата от първи и осми клас. Социалните служби вече приемат заявления и за учениците от 2, 3 и 4 клас. Парите се изплащат на два пъти. Половината от размера на сумата, след като заповедта за отпускане влезе в сила, а остатъкът – в началото на втория учебен срок.

Тази година Антоан ще прекрачи прага на училището си като третокласник. Затова родителите му имат право на помощ в размер на 300 лева. Сума, която тепърва ще получат. Но вече е ясно какви разходи ще може да покрие.

„За съжаление няма да покрие всичките ни разходи, Ежегодно децата се нуждаят от раници, несесери, кутия за храна, шишета за вода, учебни пособия. Но със сигурност ще покрие големите разходи – екип за физическо, обувки и докъдето стигне. Оттам нататък покриваме ние“, каза Цвета-Мария, родител на бъдещ третокласник.

А за да получат сумата, родителите като Цвета–Мария, трябва да подадат заявления до дирекция „Социално подпомагане”.

„По настоящия им адрес, може да бъде подадено лично в центровете, по електронен път. Помощта се изплаща на два транша, като се изплаща месец след издаване на заповедта, а следващият – след като получим информация, че детето е продължило обучението си през втория учебен срок”, обясни Павлинка Дупчева, главен експерт в отдел „Социални и семейни помощи“.

За разлика от останалите, родителите на бъдещи първокласници и осмокласници задължително трябва да се снабдят с удостоверение, че детето им е записано в училище.
„За децата от 2, 3 и 4 клас не се изисква удостоверителен документ от учебното заведение. Остана обаче изискването за учениците, записани в 1 и 8 клас”, допълни Дупчева.

От началото на юли досега еднократната финансова помощ е отпусната на повече от 107 хиляди ученици. За същия период на миналата година е отпусната помощ за над 24 хиляди деца.

„Помощта подлежи на възстановяване, ако детето не постъпи в училище, не продължи образованието си през втория учебен срок или пък допусне 5 неизвинени отсъствия в един месец през цялата учебна година“, посочи още главният експерт.

От Агенцията за социално подпомагане напомнят, че родителите все още имат време да подадат заявленията си за отпускане на помощта. Могат да го направят и след началото на учебната година – най-късно до 15-ти октомври.

Източник: nova.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here