Вашингтон одобри военна помощ за Тайван

0
34

 

Правителството на американския президент Джо Байдън одобри военна помощ за Тайван, която да бъде предоставена посредством програмата на САЩ за оказване на военна помощ на чужди държави, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Агенция Ройтерс отбелязва, че е почерпила тази информация вчера от правителствен документ, изпратен на американския Конгрес. С документа правителството информира комисии в Конгреса, че Държавният департамент възнамерява да задели 80 милиона долара военна помощ за Тайван.

„Програмата за оказване на военна помощ на чужди държави ще бъде използвана за укрепването на способността на Тайван да се отбранява“, се казва в документа.

Ройтерс отбелязва, че първа за документа е съобщила агенция Асошиейтед прес.

Конгресменът републиканец Майкъл Маккол, който е председател на комисията по външни работи в Камарата на представителите (долната камара на американския Конгрес), изрази задоволството си от факта, че „най-накрая“ правителството е решило да помогне на Тайван посредством програмата за оказване на военна помощ на чужди държави.

Програмата за оказване на военна помощ на чужди държави е най-голямата сметка за оказване на военна помощ, управлявана от американския Държавен департамент, отбелязва Ройтерс.

Представител на Държавния департамент потвърди истинността на информацията, че ще бъде оказана помощ на Тайван чрез тази програма, като изтъкна, че това не означава, че има някаква промяна в политиката на САЩ по отношение на Тайван.

Американският ход обаче най-вероятно ще разгневи Пекин, прогнозира Ройтерс. Китай възприема Тайван като своя територия и призовава между Вашингтон и Тайпе да няма официални отношения, отбелязва новинарската агенция.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here