След срещата Лавров – Фидан: Турция ще продължи да полага усилия за мирно решение на конфликта в Украйна

0
40

 

Зърнената сделка и алтернативната инициатива на Путин. Какво са обсъдили Лавров и Фидан

 

На пресконференция след разговори в Москва с турския външен министър Хакан Фидан руският външен министър Сергей Лавров каза, че срещата е засегнала въпроса за доставките на руско зърно до 1 милион тона на намалена цена за последваща обработка в турски предприятия и експедиране към най-нуждаещите се страни в света. Тази инициатива на руския президент Владимир Путин се обсъжда и с Катар, който е готов да участва във финансовите аспекти на проекта.

Лавров отбеляза, че Русия е готова да поднови зърнената сделка, когато изискванията на Москва бъдат изпълнени.

На свой ред турският външен министър Хакан Фидан подчерта, че е важно да се отговори на исканията на Русия по този въпрос.

ТАСС представя основните акценти от изказванията на Лавров и Фидан:

За зърнената сделка

Веднага след като бъдат взети мерки за решаване на проблемите с изпълнението на руската част от пакета за Черно море, които останаха неизпълнени, въпреки обещанията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, „веднага щом преговорите прераснат в конкретни решения“, на същия ден Русия е готова да възобнови украинската част от зърнения пакет, каза ръководителят на руското външно министерство.

Западът пречи на решаването на проблемите с износа на руско зърно и торове. „Самите членове на ООН не могат да направят нищо, те са принудени да молят Запада да прояви благоразумие и конструктивен подход. Западът не иска да направи това. И досега всичко се свежда до едно обещание“, подчерта Лавров.

Според него Путин гарантира, че Русия напълно ще компенсира тази част от украинското зърно, която е отишла в нуждаещи се страни по време на действието на Черноморската инициатива, което е под 3% от общия обем на износа.

„С активното съдействие на Турция ООН подготви пакет от нови предложения за сделка за зърно“, каза Фидан. Според него възобновяването на зърнената сделка е важно за гарантиране на продоволствената сигурност и за стабилността и мира в Черноморския регион.

За инициативата на Путин за доставка на зърно

Лавров и Фидан обсъдиха по време на преговорите инициативата на президента на Руската федерация за организиране на доставки на руско зърно до 1 милион тона за Турция на намалена цена за по-нататъшна преработка в турски предприятия и изпращане до най-нуждаещите се страни от свят. Русия, както беше отбелязано по-рано в руското външно министерство, разглежда този проект „като оптимална работеща алтернатива на черноморската сделка“.

Източник от Турския зърнен съюз каза на ТАСС, че турските производители са готови да реализират тази инициатива. Започването на преработката на зърно в брашно е чисто технически момент, нужна е политическа воля, а доставките за Африка могат да започнат наесен.

Инициативата беше съобщена за първи път от германския вестник Bild на 18 август. Според медиите, Лавров няколко дни след прекратяването на зърнената сделка на 17 юли е предложил Русия „като алтернатива на Украйна за хуманитарни доставки по Световната продоволствена програма“. Основата трябва да бъде меморандум. Твърди се, че Турция ще действа като организатор на този процес, а Катар като спонсор.

В същото време Bild пише, че Турция е за действие под егидата на ООН и призовава Русия да реализира подобни планове в допълнение към „Черноморската инициатива“.

За Украйна

Лавров обсъди с Фидан инициативи, които са предназначени да насърчават неприемливата, ултиматумна и очевидно провалена така наречена мирна формула на Зеленски.

Според руския външен министър не може да се разчита на усилията, които се полагат в посока на „формулата на Зеленски“. „Тези усилия се опитват да заменят всяка сериозна дискусия за това как да се осигури еднаква и неделима сигурност, която да предотврати конфликти на територията на Европа“, каза Лавров.

Турция ще продължи да полага усилия за разрешаване на украинския конфликт, каза външният министър Хакан Фидан. Това е възможно само чрез дипломация. „Една война не може да има победители“, подчерта той.

„Ние изхождаме от предпоставката, че не може да има победители във войната. Ние не сме изоставили усилията за мирно разрешаване на конфликта в Украйна и възнамеряваме да продължим посредническите усилия в тази посока“, каза Фидан.

„Искаме да установим стабилен мир в региона около нас, аз потвърдих на срещата [с Лавров], че ще направим всичко по силите си за това“, каза турският външен министър.

За срещата между Путин и Ердоган

Русия и Турция, според Лавров, продължават „интензивен, поверителен политически диалог, предимно на най-високо ниво между президентите Путин и Ердоган, които общуват редовно“.

В близко бъдеще се планира още една неформална среща на върха, на която ще бъдат разгледани всички области на двустранното партньорство.

За сътрудничеството между Русия и Турция

Москва приветства независимата външна политика на Анкара. За Запада тази позиция на Турция е „сериозен дразнител“. В този контекст конструктивното и равноправно взаимодействие между Турция и Русия е взаимноизгодно, каза Лавров.

Той отбеляза, че търговско-икономическите връзки между двете страни се развиват „бързо и интензивно“ – търговският оборот е нараснал с почти 90% и надхвърли 62 милиарда долара през 2022 г.

Развиват се и стратегически проекти, преди всичко в енергетиката, която традиционно е локомотив в отношенията между Русия и Турция. Така „строителството и на четирите енергоблока на АЕЦ „Аккую“ върви по график“, добави руският министър.

Руската федерация също така потвърди ангажимента си към всички споразумения за увеличаване на износа на природен газ за Турция, включително чрез изпълнение на инициативата на Путин и Ердоган за създаване на единен газоразпределителен център.

източник: ТАСС, превод и редакция: BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here