Васил Терзиев за фирмите, спечелили проекти за милиони: Поздравявам ги и се гордея, че съм ги подкрепял!

0
57
София(27 юни 2023) В Sofia Event Center на събитие за предстоящите местни избори, се провежда официално обявяване на общата кандидатура за кмет на София на ”Продължаваме Промяната", “Демократична България”, “Спаси София”, и подкрепена от “Екипът на София”. Политическите формации обявиха кандидатурата на предприемача Васил Терзиев. Снимка: Владимир Шоков/БТА (БТ)

 

Кандидатът за кметския пост в София Васил Терзиев коментира новината, че фирми, свързани с управляващите са сред спечелилите милиони по проекти от Плана за възстановяване.

Проверка на Actualno.com установи, че поне три от печелившите дружества са свързани с „Продължаваме промяната“ – една от партиите от управляващата коалиция. Вчера Министерството на иновациите и растежа вчера изпратиха разяснение за програмата, включително списък с европейските експерти-оценители. В него има и българи, чиито имена са публично достъпни.

Коментарът на Терзиев

„В България има два свята на бизнеса. Единият е иновативен, който се състезава на глобалния пазар и произвежда търсени продукти. Бизнес, който решава истински проблеми. Вторият вид е бизнесът, който расте само заради близостта си до държавата. Тук важното е не каква добавена стойност произвеждаш, а с кого играеш карти и тенис. Този е бизнесът, който усвоява, а резултати няма“, пише той във Facebook.

„От години работя за развитието на иновативен бизнес в България, който не само да създава работни места, но и да поставя България на световната карта като място, където иновациите са възможни. Инвестирал съм в над 100 технологични компании и съм подкрепял мечтите на хиляди млади хора с идеи. И всичко това с лични пари, много работа и усилия, без активна помощ от държавата“, категоричен е кандидат-кметът.

По думите му за първи път български компании получават Печат за високи постижения (Seal of Excellence) – само 17 в конкуренция с над 5000 на европейско ниво.

„Всичко това се случва много преди да сме в днешната политическа ситуация – преди повече от 2 години. За да получат това финансиране, всички иновативни компании са преминали през изключително прецизната селекция на централизираната европейска програма European Innovation Council (EIC) с оценители от цял свят“, допълва Терзиев.

Според него все още липсва систематичност и стратегическо мислене на национално ниво, за да имаме повече компании, финансирани от EIC. „По тази причина България е на едно от последните места по брой финансирани компании за развойна дейност. За съжаление България е и последната държава в Европа (заради забавянията по ПВУ), която предоставя това финансиране“, пише кандидатът за кмет на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

„Поздравявам тези компании за постигнатото от тях. Само мога да се гордея, че по някакъв начин съм подкрепял техните усилия и България е на световната карта с иновации и добри практики. Нека всички ние се гордеем с успелите хора, с предприемачите с идеи и смелост. Нека им дадем нашата подкрепа и като общество и като държава“, завършва той.

Източник: actualno.com

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here