Дмитрий Медведев: През тази година 280 000 души са се присъединили към редовната руска армия

0
51

 

Двама души са пострадали след руски удар срещу украинско пристанище на Дунав. Бившият руски президент Медведев твърди, че през тази година 280 000 души са се присъединили към редовната руска армия.

280 000 души, отчасти резервисти, отчасти доброволци, са се присъединили към редовния състав на руската армия от началото на тази година, твърди бившият президент, понастоящем заместник-председател на руския съвет по сигурността Дмитрий Медведев, предава БНР.

При посещение в Далечния изток на Русия Медведев каза, че се среща с местни служители, за да работи по усилията за укрепване на въоръжените сили.

„По данни на Министерството на отбраната от 1 януари в редиците на въоръжените сили на договор са приети около 280 000 души, включително резервисти, каза Медведев, цитиран от руската държавна агенция ТАСС.

Миналата година Русия обяви план за увеличаване на военния си персонал с повече от 30% до 1,5 милиона, амбициозна задача, усложнена от тежките, но неразкрити загуби във войната на Москва срещу Украйна, отбелязва агенция Ройтерс.

Някои руски законодатели предположиха, че Русия се нуждае от професионална армия от 7 милиона души, за да гарантира сигурността на страната – стъпка, която ще изисква огромни бюджетни надбавки.

Президентът Владимир Путин нареди „частична мобилизация“ на 300 000 резервисти през септември 2022 г., което накара стотици хиляди руснаци да напуснат страната, за да избегнат изпращането им на бойното поле. След това Путин заяви, че няма нужда от допълнителна мобилизация.

Междувременно британското министерство на отбраната заяви, че Русия напоследък е пуснала реклами за набиране на военен персонал, насочени към граждани на съседни страни.

Тези онлайн реклами са засечени в Армения и Казахстан, като предлагат първоначални плащания и заплати, а в някои от рекламите се обещава бързо придобиване на гражданство. Усилията за набиране са насочени особено към етническото руско население в северен Костанайски район на Казахстан.

Този подход позволява на Русия да придобие допълнителен персонал за военните си усилия в Украйна, като същевременно потенциално избягва необходимостта от непопулярни вътрешни мерки за мобилизация, посочва още британското министерство.

През последните дни украински военни заявиха пред западни медии, че на Русия се налага да насочва допълнителни сили към места на южния фронт, където отбранителните й линии в окупираните територии са били пробити от контранастъплението.

По информация от украинска страна, през изминалата нощ руските сили са извършили неколкократни нападения с ирански дронове срещу пристанището при град Рени в близост до границата с Румъния. Повечето от апаратите са били свалени (22 от 25), но според украинската прокуратура, двама души са били ранени и приети в болница след атаките. Русия твърди, че целта на атаката са били горивни складове.

Дунав е един от основните маршрути за износ на украинско зърно, след като Русия излезе от споразумението за безопасните коридори през Черно море. Евентуално негово възобновяване ще е сред темите не разговор между руския лидер Владимир Путин и турския му колега Реджеп Ердоган утре в Сочи.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here