Представителството на ЕК у нас започва кампания за приемане на еврото – ще се бори с неверните твърдения

0
42

 

От днес представителството на Европейската комисия у нас започва информационна кампания за приемането на еврото. Тя цели да отговори как ще мине преходът и какво ще стане с парите ни, поясни в предаването „Денят започва“ на БНТ Бойко Благоев, ръководител на представителството на ЕК в България.

БНТ е медиен партньор на кампанията и ще излъчва 10 анимирани видеа – в тях се разясняват основните въпроси, които притесняват хората.

„Още през 2007 г. при присъединяването си към ЕС България заяви готовност да кандидатства за еврозоната и работи за това през годините. Виждаме митове за еврото, които се появяват, дезинформация и целта на нашата кампания е да се бори с тези неверни твърдения“, обясни Благоев.

ЕК работи в тясно сътрудничество с българските институции. Благоев призова българските граждани да търсят информация от достоверни източници.

„Българското общество е разделено в мнението си за еврото. Надяваме се с тези практически факти да предизвикаме дебати и да се появи все повече информация“, добави Благоев.

Той коментира, че няма да има драстичен скок на цените у нас. Даде пример с Хърватия, където, по думите му, увеличение на цените е имало в единични случаи, а властите бързо са се справили с инфлацията.

Основният канал на Европейската комисия в България е тяхната Фейсбук страница, където също ще се появяват информационните видеа. Там също ще се водят дискусии и ще се отговаря на въпроси на граждани, каза Благоев.

Източник: БНТ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here