Тагарев защити съветника си: Чух и двете версии, разминават се много съществено

0
53

 

“Случаят е много неприятен. Този случай бе иницииран от пост в личен профил, който след това бе препубликуван от “Пирогов”. Версиите са две. Аз съм изслушал моя съветник и това, което първоначално бе обявено – двете се разминават много съществено. Много емоционална беше реакцията на всички – на медиите, на гражданите и в политическите среди. Аз ще взема решение тогава, когато се запозная с фактите”.

 

Така министърът на отбраната Тагарев коментира пред журналисти случая от миналата седмица с неговия съветник Мустафа Емин, за когото медици от “Пиргов” твърдят, че ги е заплашвал със здравния министър проф. Христо Хинков и е настоявал дете да бъде извадено от противошокова зала, за да бъде настанено неговото.

”По никакъв начин не съм оказвал натиск”, настоя Тагарев по повод “Пирогов”.

“Между другото един от водещите политици обяви, че само за 5 минути мога да си изясня целия казус. Аз обаче не бих могъл да си позволя действия, например, телефонно обаждане до директора на “Пирогов”, което може да бъде възприето като опит за натиск. Затова очаквам да видя реално фактите, за да взема решение”, продължи Тагарев.

Той обясни, че се е обърнал към здравния министър като “към колега” с молба да направи проверка с “механизмите, с които разполага” като към момента нямало отговор.

Очаквам да видя запис. Твърди се, че има запис и той може да ми бъде предоставен от колегата. Аз разбрах, че много хора са гледали записи вече – политици, там от “Да, България”, които са искали проверка. Аз не съм, каза Тагарев.

Работим в пълна прозрачност – аз пиша служебно писмо до своя колега и то веднага излиза в медиите, вметна Тагарев.

За писмото, което бе изпратено миналата седмица, се разбра от публикация във фейсбук на бившия здравен министър от ГЕРБ. проф. Костадин Ангелов.

От спешната болница обвиниха Мустафа Емин, че е заплашвал персонала на лечебното заведение, за да прегледат детето му преди друг пациент, припомня NOVA.

Тагарев изрази очакване покупката на американски бойни машини „Страйкър“ за Българската армия да бъде одобрена и от Конгреса на САЩ.

„Процедурата е стартирала през май. Тогава е изпратено запитване до САЩ с конкретни изисквания и параметри. От американска страна потенциалната продажбата е одобрена и от Пентагона, и от Държавния департамент. От тяхна страна предстои да стигне до Конгреса, защото само той може да даде окончателното одобрение за сделката”, обясни Тагарев пътя на одобрената от Държавния департамент на САЩ сделка за продажба на България на 183 бронирани машини „Страйкър“ (Stryker) и свързано с тях оборудване на стойност около 1,5 млрд. долара.

“Това е максималното количеството техника и максималната цена, за която може да става дума в този проект. Очакваме много скоро група от САЩ, за да се направи преглед на това, което те наричат line by line – всичко, което заявяваме с яснота какво искаме, ще се откажем ли от нещо друго или ще искаме повече, и тогава ще бъде определена крайната цена и съставът на този проект. Става въпрос само за нови машини. Това е един от основните проекти и още в началото, когато встъпих в длъжност обявих, че модернизацията на сухопътни войски е мой основен приоритет, защото тя е много изостанала”, каза министърът.

За мен това е добър подход, защото ако са ни определили цена точно за това, което сме поискали, а ние кажем, че ни трябва още нещо много малко и искането да ходи за още 5 млн. лв. в Конгреса, това не би било добър вариант, посочи той.

Както вече писахме, става дума за 183 бронираши машини и допълнително въоръжение, комуникационни средства и транспортна техника на приблизителна максимална стойност 1 милиард и 500 милиона долара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here