Украйна признава за тежкото положение на източния фронт: Врагът не се отказва

0
42

 

Руските сили са напуснали украинското село Работино по тактически съображения. Признанието идва повече от седмица след като Киев обяви, че си е върнал селището

 

Положението на източния фронт остава тежко, а основната задача на украинските войски е да организират надеждна отбрана и да не допуснат падането на важни укрепени пунктове, заяви началникът на сухопътните войски на Украйна ген. Олександър Сирски, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Врагът не се е отказал от намерението си да достигне границите на Донецка и Луганска област“, посочи висшият военен в публикация в социалната мрежа Телеграм.

„Основната ни задача е да организираме надеждна отбрана, да не допускаме превземане на нашите укрепени пунктове и позиции на купянското и лиманското направление, а също и да осъществим успешно настъпление и да достигнем определените линии в бахмутския участък от фронта“, добави той.

Най-ожесточените боеве в рамките на войната в Украйна се водят сега в Запорожка област, каза на свой ред министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Украйна е задействала стратегическия си резерв бригади, чиито военнослужещи са обучени от западни инструктори, каза той.

Междувременно стана ясно защо руските сили са напуснали украинското село Работино – по тактически съображения. Признанието идва повече от седмица след като Киев обяви, че си е върнал селището.

„Руската армия напусна – тактически напусна – това селище, защото да се остава на гола земя, при положение че няма начин да се окопаеш напълно, е лишено от всякакъв смисъл. Затова руската армия се изтегли към хълмовете“, посочи Евгений Балицки, ръководител на проруската администрация в Запорожка област в телевизионно интервю, цитиран от новинарския портал РБК.

Русия досега не е признавала загубата на Работино, чието превземане беше обявено от Украйна на 28 август. В ежедневната си сводка за бойните действия от вчера руското министерство на отбраната заяви, че силите му са отблъснали две украински нападения в района на селището.

През последните няколко седмици руските войски поддържат контрол само над 5-6 къщи в южните покрайнини на селото: всички други сгради в селото са разрушени, а украинските формирования уверено се държат в северните покрайнини, съобщава „Рыбарь“.

През нощта на 5 срещу 6 септември руските войски отново (вече за четвърти или пети път) отстъпват от задържаните сгради, обстрелвайки настъпващите вражески части от резервни позиции. Югът и центърът на селото все още са в сивата зона, а в световен мащаб Работино си остава спорна територия.

Руските парашутисти продължават да нанасят удари по фланговете, но с оглед на невъзможността да се закрепят в селото, най-добрата тактика в момента е да превърнат Работино в непрекъснат конвейер на смъртта за украинските части.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here