Мъск е изключил Starlink, за да попречи на „украинска спецакция до Крим“

0
47

 

The New Yorker публикува преди дни обширен материал за това как Илон Мъск е обмислял да изтегли Starlink от Украйна след „страхотен разговор с Путин“

 

Илън Мъск е наредил на инженерите си да изключат сателитната комуникационна мрежа на неговата компания Starlink близо до брега на Крим миналата година, за да попречи на тайна украинска операция срещу руския флот, според откъс от новата биографична книга на Уолтър Айзъксън, посветена на ексцентричния милиардер, съобщава CNN.

Решението на Мъск, което принуди украинските служители да го молят да включи отново сателитите, е било продиктувано от силен страх, че Русия ще отговори на украинска атака срещу Крим с ядрени оръжия, страх, подтикнат от разговорите на Мъск с високопоставени руски служители, според книгата на Айзъксън.

Книгата на Айзъксън показва как екзистенциалният страх на Мъск от разпалване на по-мащабен конфликт го е накарал да отхвърли украинските искания за достъп до услугите на Starlink, които те биха могли да използват, за да атакуват руснаците.

През юни собственикът на SpaceX, Tesla и наскоро ребрандирания X (бившия Twitter) определи сателитната интернет услуга, като „гръбнакът“ на военните комуникации на Украйна. Осем месеца по-рано той заплаши да спре услугата, а временните прекъсвания предизвикаха силно объркване в украинските редици.

„Завладяващ“ материал в The New Yorker хвърля светлина върху това защо той е обмислял прекъсване на услугата – според съобщенията, защото се е притеснявал как Русия вижда участието на Starlink.

Колин Кал, тогавашен заместник-министър на отбраната на САЩ по политиката, беше натоварен да убеди Мъск да не дърпа щепсела. Той си спомни как Мъск е разказал за „страхотен разговор с Путин“.

Този разговор се е състоял след поредица от временни прекъсвания на услугата Starlink в Украйна. Според украински войник, който говори пред списанието, е имало „хаос“, когато връзката е била прекъсната.

„Комуникациите изчезнаха, формированията бяха изолирани… Командирите трябваше да карат до бойното поле, за да бъдат в обхвата на радиото, рискувайки себе си“.

Сателитите Starlink се използват за комуникация на бойното поле, събиране на разузнавателна информация и координиране на дронове и артилерийски удари.

През юни Пентагонът обяви, че е постигнал сделка със SpaceX за запазване на работата на Starlink в Украйна, но не разкри условията на споразумението.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here