Ердоган призова лидерите на Г-20 да се съобразят с исканията на Русия за възобновяване на зърнената сделка

0
47

 

Bloomberg съобщи, че турският лидер предприема стъпки на закрити срещи на срещата на върха в Индия за съживяване на сделката

 

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призовава лидерите на Групата на двадесетте (Г-20) да се съобразят с исканията на Русия и да възобновят зърнената сделка. Това съобщи Bloomberg, позовавайки се на турски официални лица, предава ТАСС.

Според агенцията Ердоган предприел тази стъпка на закрити срещи с други лидери на срещата на върха в Индия за възобновяване на зърнената сделка. Турция моли други страни да „улеснят застраховането на износа на руски храни и торове от лондонската компания Lloyd’s“ и да включат отново Москва в системата SWIFT за извършване на международни плащания.

Както отбелязва агенцията, Турция съобщила на западните си колеги, че начинът за възобновяване на зърнената сделка е „отслабване на санкциите“ срещу Русия, които не позволяват на Москва да внася селскостопанска техника.

ТАСС припомня, че изпълнението на сделката, която включва износ на украинско зърно от черноморските пристанища и нормализиране на износа на руска селскостопанска продукция и торове за световните пазари, беше прекратена на 17 юли поради неизпълнение на частта, отнасяща се до Русия. Говорейки на 4 септември в Сочи на пресконференция след разговорите с турския президент, Владимир Путин заяви, че Москва е готова да се върне към зърнената сделка в момента, в който дадените ѝ по-рано обещания бъдат изпълнени.

Турция е убедена, че първоначалният вариант на зърнената сделка е най-ефективен в сегашните условия. По-рано ООН, с помощта на Турция, представи нови предложения на руската страна за възобновяването на споразуменията за зърното. Руското външно министерство отбеляза, че тези предложения не са нови и не могат да станат основа за напредък в нормализирането на селскостопанския износ на Руската федерация.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here