Кремъл обяви предстоящото посещение на Ким Чен-ун в Русия

0
24
epa07526644 Russian President Vladimir Putin (R) and North Korean leader Kim Jong Un shakes hands meeting prior their talks at Far East Federal University on Russky Island in Vladivostok , Russia, 25 April 2019. EPA/SERGEI ILNITSKY / POOL

 

Държавната агенция на Северна Корея също потвърди посещението

 

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун ще бъде на официално посещение в Русия през следващите дни по покана на руския държавен глава Владимир Путин. Това съобщава пресслужбата на Кремъл, предава ТАСС.

„По покана на руския президент Владимир Путин, ръководителят на държавните въпроси на Корейската народнодемократична република Ким Чен-ун ще направи официално посещение в Руската федерация през следващите дни“, се казва в изявлението.

Агенция Yonhap, позовавайки се на държавната агенция на КНДР KCNA, също съобщи, че Ким Чен-ун ще се срещне с Путин. „По време на посещението другарят Ким Чен-ун ще се срещне с другаря Путин и ще проведе преговори“, цитира агенцията извадка от доклада на KCNA. Датите и мястото на срещата не се съобщават. Не се посочва и кой придружава Ким Чен-ун по време на посещението му в Руската федерация.

Русия е първата държава, която Ким Чен-ун ще посети от началото на пандемията, по време на която границите на страната бяха затворени. Последният път, когато лидерът на КНДР официално пътува в чужбина, беше на 30 юни 2019 г., когато се срещна с тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп на граничния пункт Панмунджом в демилитаризираната зона между Република Корея и КНДР. Първо Тръмп пресече демаркационната линия към Севера, а след това Ким Чен-ун премина на територията на Южна Корея, припомня ТАСС.

Преди това Ким Чен Ун дойде в Русия през април 2019 г. Тогава, по-специално, те преговаряха с руския президент Владимир Путин във Владивосток. Това беше първата среща на държавните глави. Лидерите разговаряха както на четири очи, така и с участието на делегации. Путин даде официален прием по повод посещението на своя севернокорейски колега. В края на преговорите лидерите на двете страни отговориха на въпроси на медиите.

В същото време лидерите комуникират в други формати. Така Путин поздрави Ким Чен-ун с избирането му за глава на КНДР, а през юли тази година изпрати телеграма по случай годишнината от края на Корейската война от 1950-1953 г. Освен това руският президент традиционно поздравява колегата си с Деня на освобождението на Корея (15 август). Ким Чен Ун, според съобщения от Пхенян, също изпраща телеграми до Путин в чест на празници и паметни дати (например Деня на Русия) или в отговор на поздравления.

Освен това през юли 2023 г. руският министър на отбраната Сергей Шойгу дойде в Пхенян – той се срещна с Ким Чен-ун, предаде му лично послание и подарък от Путин.

BIG5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here