Президентът Радев: Ранното предупреждение за природни бедствия трябваше да работи от 1 септември

0
41

 

Държавният глава е в Гърция, където България е почетна страна в тазгодишното издание на Солунския международен панаир

 

Президентът Румен Радев очаква задълбочен анализ за действието на местните власти и държавата относно природните бедствия. Посочи още, че системата за ранно предупреждение е трябвало да започне да действа в България от 1 септември.

„Когато се случи наводнението в Карловско, спомнете си как изглеждаха тези села, с колко дървена маса и кал от дворовете на хората. В Карловско нямаше жертви, но от първите часове там бях мобилизирани армията, пожарна и МВР, модули екипи, екип от София, хеликоптер, министри. При едно такова бедствие най-важно е спасяване на човешкия живот, мобилизация на всички институции, след това осигуряване на нормални условия на съществуване, недопускане на зарази и епидемии“, коментира Радев пред журналисти, предава БНТ.

Относно предложението шефовете на служби вече да се назначават от министър-председателя, държавният глава подчерта, че който има амбицията да реформира службите, трябва да познава законите, структурата, задачите и функциите им, както и начина им на взаимодействие с чуждестранните партньори.

Реформа не означава да се смени ръководството с т. нар. наши хора от записа – искам да видя какво предлагат, така че ако имат някакви идеи, да ги сложат на масата, подчерта Радев.

Президентът посочи, че сегашното ръководство на ДАНС е получило миналата година награда за изключителен принос за националната сигурност на САЩ и западните съюзници и борба с хибридните влияния

Тази награда се дава само веднъж годишно, само на една държава. Тези, които искат да обезглавят службите, искат да премахнат това ръководство на ДАНС. По този начин те обезсмислят оценката, дадена от нашите партньори. Нека се разберат когато говорят за посолството, всъщност срещу посолството ли тръгват“

Президентът каза още, че по време на „Мача на надеждата“ с премиера Николай Денков са обсъдили редица важни предизвикателства пред страната

„Надявам се правителството да постъпи максимално мъдро, така че да управлява в интерес на България и българските граждани“.

Радев оцени като достойна постъпка подадената оставка на бившия главен секретар на МВР Петър Тодоров.

„Петър Тодоров е човек с достойнство и чест, който не може да наблюдава как под него се съсипва системата и как се правят назначения, само за да се изпълни сценарият от записа“.

Коментарите държавния глава направи пред българските журналисти, които го придружават в Гърция за 87-ото издание на Солунския международен панаир в Гърция. България е почетна страна в тазгодишното издание на най-голямото търговско изложение в Югоизточна Европа.

Президентите Румен Радев и Катерина Сакеларопулу разгледаха българския павилион, в който са представени около 60 български компании в сферата на високите технологии и иновациите, енергетиката, машиностроенето и транспорта, туризма и производството на храни.

Държавният глава посочи, че участието на България като почетна страна-участник в престижния международен панаир в Солун е голямо признание за нарасналия икономически и научен потенциал на страната ни, предвид факта, че в последните години почетни страни са били САЩ, Индия, Германия, ОАЕ.

Румен Радев изрази признателност към Катерина Скеларопулу за личното й посещение на българския щанд и демонстрирания интерес към България, което е отлична възможност за задълбочаване на стратегическото партньорство и сътрудничеството в редица важни за двете страни области.

Държавният глава призова също така за приемственост в работата на различните правителства в България по стратегическите проекти, които ни свързват с Гърция. Румен Радев открои действията на поредица български правителства за започването на работа по газовия интерконектор с Гърция, развитието на мрежите за пренос на електроенергия, участието на страната ни в терминала за втечнен газ в Александруполис и резервирането на капацитет за природен газ, инициирането на мултимодалния транспортен коридор между Егейско и Черно море. Държавният глава подчерта и приноса на служебните правителства по тези проекти, включително за въвеждане в експлоатация на газовия интерконектор с Гърция, за увеличаването на резервирания капацитет на терминала за втечнен газ в Александруполис, за подписването на споразумение за проучване на възможността за изграждане на нефтопровод между Александруполис и Бургас, както и за гарантиране на надеждността на газовите доставки.

Румен Радев напомни и за подготвените от служебните правителства меморандуми за изграждането на мултимодалния коридор между Егейско и Черно море и неговото удължаване до румънското пристанище Констанца, както и меморандум за участието на България в управлението на пристанището в Кавала. „Това са стратегически проекти, които не само носят преки икономически ползи за страната ни, но и ни превръщат във важен регионален фактор и очаквам институциите в България да консолидират своите усилия за тяхното реализиране“, призова президентът. Държавният глава добави, че има уверение от страна на българския министър-председател, че тези меморандуми ще бъдат подписани в най-скоро време.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here