Прокурорската колегия на ВСС започна дисциплинарни производства срещу магистрати заради „Осемте джуджета“

0
27

 

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува седем дисциплинарни производства срещу четирима прокурори и трима следователи. Те бяха поискани след разпоредената от изпълняващия функциите на главния прокурор Борислав Сарафов проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с казуса „Осемте джуджета“

 

Прокурорската колегия образува дисциплинарни производства срещу Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева – следователи в Следствения отдел при Софийската градска прокуратура; Ивета Маркович от  Окръжната прокуратура в София; Дилян Деянов – прокурор от Окръжната прокуратура в Перник; Мирослав Илиев от Окръжната прокуратура в Бургас и Кирил Пейчинов – прокурор във Военно-окръжната прокуратура в София, съобщи БТА.

Борислав Сарафов посочи по време на заседанието на прокурорската колегия, че в направените от него предложения за образуване на дисциплинарните производства става въпрос за тежки нарушения и бездействие на посочените магистрати, което е довело до тежки увреждания на авторитета на прокуратурата.

Дисциплинарка и срещу бившия апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров

Прокурорската колегия образува дисциплинарно производство и срещу бившия апелативен прокурор на Варна Владимир Чавдаров. В момента той е временно отстранен от длъжност  и като редови прокурор.

Производството е по предложение от и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов във връзка с констатираните действия по държане на боеприпаси в големи количества, без надлежно разрешение. По този случай Чавдаров е предаден на съд.

В предложението на Сарафов е посочено, че противоправните действия на Владимир Чавдаров сочат на неуместно, неподходящо и недостойно поведение, което уронва както личния му престиж и авторитет, така и съществено накърняват престиж на съдебната власт.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here