Украинско проучване: 78% от украинците обвиняват Зеленски за корупцията в страната

0
41

 

Корупцията в Украйна остава повод за безпокойство и може да попречи на кандидатурата на страната да се присъедини към Европейския съюз, коментира белгийският вестник Politico

 

78% от украинците смятат, че президентът Володимир Зеленски е виновен за широко разпространената корупция в правителството и армията на страната, разкри украинско социологическо проучване.

Изследването на общественото мнение, публикувано в понеделник, установява, че 78% от украинците смятат Зеленски за „пряко отговорен“ за проблема с корупцията в Киев.

Социологическото проучване е проведено от благотворителната фондация „Демократични инициативи на Илко Кучерив“ и Киевския международен институт по социология.

Украинското проучване е проведено от 3 до 17 юли чрез интервюта лице в лице с граждани от цялата страна. Няма големи разлики в констатациите въз основа на регион или социално-икономически фактори.

Анкетираните на възраст 60 и повече години заемат по-категорично мнение, като 81% заявяват, че Зеленски е отговорен за корупцията в правителството. Процентът е 70% в най-младия сегмент, на възраст от 17 до 29 години. Като цяло, само 18% от възрастните украинци не са съгласни с твърдението, че Зеленски носи отговорност.

Документи, получени от Международния консорциум на разследващите журналисти през 2021 г., разкриха, че Зеленски и неговите бизнес партньори са основали офшорни компании за закупуване на луксозни имоти в Лондон. Зеленски е прехвърлил дела си в една от компаниите на свой помощник точно преди да бъде избран за президент през 2019 г.

Поддръжниците на бившия украински президент Петро Порошенко, който загуби изборите от Зеленски, обвиниха опонентите си, че използват офшорните си сметки за укриване на данъци.

Корупцията в Украйна остава повод за безпокойство и може да попречи на кандидатурата на страната да се присъедини към Европейския съюз, коментира белгийският вестник Politico.

Украйна, която получи статут на кандидат за членство в ЕС през юни 2022 г., има за цел да се присъедини към блока в рамките на две години и лобира Брюксел да започне преговори за присъединяване до края на 2023 г.

Но Европейската комисия предпазливо се въздържа от ангажиране с фиксиран краен срок за процес, който обикновено отнема години – не на последно място поради опасения относно корупционния опит в страната.

През август двама високопоставени украински служители бяха посочени като заподозрени в схема за присвояване на средства от хуманитарна помощ, докато тогавашният министър на отбраната Олексий Резников беше подложен на критика през януари заради договор за военен кетъринг.

Президентът Володимир Зеленски, който ръководи антикорупционните репресии, беше критикуван за решението си да приравни корупцията с държавна измяна, което служители и надзорни органи предупредиха, че ще даде повече власт на службата за държавна сигурност, пише Politico.

източници: obektivno.bg и politico.eu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here