„Тренд“: ГЕРБ води пред ПП-ДБ със 7%. „Възраждане“ са трети. 68% не харесват кабинета „Денков“

0
46

 

Статична картина на обществените нагласи – електоралната подкрепа спрямо партиите и оценката за институциите остават сходни с проучването през юли. Дистанцията между двете водещи политически сили е близо 7%. ГЕРБ остава първа политическа сила с подкрепа от 24,9% сред гласуващите, следвани от обединението “Продължаваме промяната” – “Демократична България” с 18,3%.

Дистанцията между първата и втората сила се увеличава – в представително проучване на “Тренд” от юли ГЕРБ бе пред ПП-ДБ с 5,7. През септември се повишава делът на смятащите предсрочни парламентарни избори за необходими. Това са само част от данните от проучването на изследователски център “Тренд” по поръчка на “24 часа”, проведено между 4 и 11 юли сред 1001 пълнолетни граждани при пряко полустандартизирано интервю “лице в лице”.

“Възраждане” запазва третата си позиция с подкрепа от 16,1% от гласуващите, а на четвърто място се нарежда ДПС с 13,4%. На пета позиция е БСП, която регистрира 8,7%. На ръба на парламентарната бариера е ИТН – 4,2%

Данните на “Тренд” не регистрират съществена промяна в оценката за работата на основните институции и електоралната картина. Парламентът остава с традиционно ниско ниво положителни оценки – 14%.

Не се наблюдава динамика спрямо последното ни проучване през юли. Малко повече от 3 месеца след встъпването в длъжност на новото правителство 22% изразяват положителна оценка към работата на кабинета “Денков”, коментират от “Тренд”. В трето поредно изследване обаче се увеличават отрицателните оценки към него, които през септември достигат 68%. Най-голям дял подкрепа правителството среща сред привържениците на “Продължаваме промяната” – “Демократична България” – над три четвърти от тях подкрепят кабинета.

Данните от проучването показват, че се запазва разделението в отношението към кабинета сред симпатизантите на ГЕРБ на две приблизително равни групи.

Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка. Отчита се незначителна промяна и в оценката за работата на президента Румен Радев . Въпреки изострянето в тона между правителството и държавния глава положителните оценки за работата на Радев запазват познатите си нива от 36%, а отрицателните – 52%.

Привържениците на идеята за нови парламентарни избори се покачват с 6% спрямо проучването през юли, като този месец достигат 31%. Въпреки това мнението, че не са необходими предсрочни парламентарни избори, се споделя от близо половината (47%) от българите.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here