В богата Германия: милиони с пенсия под 1500 евро

0
18

 

Проблемът е, че тези пари съвсем не стигат за издръжката на живота

Пенсия около 1500 евро? За България звучи чудесно, но за германските стандарти сумата е ниска. В момента пенсионни вноски плащат 22 милиона германци на пълно работно време и с пълни социални осигуровки. От тези 22 милиона обаче около 9,3 милиона души на старини ще получават пенсия под 1500 евро, съобщава агенция Франс прес, която цитира информацията на германското Министерство на труда в отговор на запитване в Бундестага. Запитването идва от Лявата партия, чиито парламентарен лидер Дитмар Барч казва, че този факт е „социален експлозив“.

При това за да се доберат до пенсия от 1500 евро бъдещите пенсионери днес трябва да работят поне по 40 часа седмично, да са достигнали заплащане от около 20 евро на час и да са натрупали 45-годишен трудов стаж, казва се още в становището на министерството. С други думи, хората, които днес изкарват поне 3600 евро на месец, като пенсионери ще получават около 1500.

„Неуважение към милиони трудещи се хора“

От началото на 2024 година в Германия минималното почасово заплащане се увеличава на 12,41 евро, но това увеличение почти не променя безрадостната перспектива пред бъдещите пенсионери. „Правителството планира това увеличение, но независимо от него онези, които блъскат 45 години, на старини ще се окажат бедни. Това е цинизъм и неуважение към милиони трудещи се хора“, казва Барч и настоява минималното заплащане да бъде вдигнато на 14 евро на час.

Лидерът на Лявата партия твърди, че след като почти половината трудово заети хора в Германия са заплашени от бедност на старини, положението със заплатите и пенсиите в страната става все по-напрегнато. Той уточнява, че в източните германски провинции ситуацията на пенсионерите е още по-драматична, защото там мнозинството бъдещи пенсионери и пенсионерки ще получават под 1300 евро месечно. Той предупреждава, че освен всичко друго много хора не успяват да натрупат и необходимия трудов стаж от 45 години. Левият политик вижда опасност от социална имплозия на страната поради всичко това и настоява да бъде прието извънредно увеличение на пенсиите с десет процента – или поне с 200 евро месечно. Барч призовава в бъдеще пенсиите да бъдат поне 53% от последния трудов доход. В момента това съотношение е 48%.

Барч настоява и за още нещо: в бъдеще в Германия да има по-добри индивидуални и колективни трудови договори, така че доходите на хората да растат по-бързо от разходите.

Пенсионерите плащат данъци

Германските пенсионери трябва да имат предвид и още една сравнително нова – и не особено приятна за тях – уредба: пенсиите вече се облагат с данъци. При това за идващите поколения пенсионери този данък ще расте. Очаква се, че онези, които се пенсионират в Германия след 2040 година, ще трябва да плащат пълен данък общ доход. Сегашното правителство обаче, в което влизат две партии от левия спектър (социалдемократите и Зелените), планира закон, с чиято помощ пълната облагаемост на пенсиите да се отложи чак за 2058 година. Очаква се Бундестагът да гласува този закон още през настоящата година.

източник: Дойче Веле

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here