Зеленски заплаши, че украинските бежанци могат да дестабилизират Европа, ако помощта за страната му спре

0
37

 

Украинският президент Володимир Зеленски отправи завоалирана заплаха към онези страни, които мислят за ограничаване на помощта по какъвто и да е начин, предупреждавайки, че „милиони украински бежанци в европейските страни“ са способни да дестабилизират Запада и няма да е „добра история“ за Европа.

Ето какво каза Зеленски в интервюто за Economist, публикувано тази седмица:

„Орязването на помощта за Украйна само ще удължи войната, твърди Зеленски. И това би създало рискове за Запада в собствения му заден двор. Няма начин да се предвиди как милионите украински бежанци в европейските страни ще реагират на изоставянето на страната им.

Украинците като цяло са се „държали добре“ и са „много благодарни“ на тези, които са ги приютили. Те няма да забравят тази щедрост. Но не би било „добра история“ за Европа, ако „вкара тези хора в ъгъла“.

Редица онлайн коментатори отбелязаха изненадващо откритата му и агресивно обвинителна реторика, заявявайки, че той изглежда заплашва Европа, ако Украйна не постигне своето.

„Дали не тълкувам това погрешно или Зеленски всъщност заплашва европейските страни с тероризъм, ако не изпратят оръжията, които той иска, в Украйна?“, написа в социалната мрежа X (преди Twitter) Арно Бертран.

Друг анализатор Макс Абрамс, експерт по борба с тероризма и професор по международни отношения, коментира следното: “Зеленски сега заплашва, че украинските бежанци ще нападнат Европа, ако тя спре лесния начин за печалби“.

 

Автор: obektivno.bg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here