Красимир Каракачанов: Категорично съм против обединяването на ДАР и военното разузнаване

0
44

 

  • Бившият министър на отбраната и лидер на ВМРО даде интервю пред МediaМall, в което категорично се обяви против обединяването на Държавна агенция Разузнаване (ДАР) и военното разузнаване
  • „Политиците винаги са се страхували от разузнавателните служби. Спомнете си само какво се случи, когато шефът на ДАНС изнесе информация, че съветничка на Кирил Петков е предоставила класифицирана информация на чужда държава? Тази чиновничка би трябвало да е изправена пред съд и вкарана в затвора, а не да разбива службите“, казва в интервю пред МediaМall Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО и бивш министър на отбраната

 

– Г-н Каракачанов, как ще коментирате като бивш министър на отбраната, предложението за обединяване на Държавна агенция „Разузнаване“ и военното разузнаване?

– Категорично съм против обединяването на ДАР и военното разузнаване. Когато бях министър на отбраната също имаше подобен опит, но не допуснах това да се случи.

– Защо политиците проявяват такова упорство и желание за това сливане в едно на разузнавателните ни служби?

– Защото се страхуват. Военното разузнаване има много добре изградени структури, които са засекли някои контрабандни канали. При разплитането на тези контрабандни канали следата може да достигне до някои политици. Политиците винаги са се страхували от разузнавателните служби. Спомнете си само какво се случи, когато шефът на ДАНС изнесе информация, че съветничка на Кирил Петков е предоставила класифицирана информация на чужда държава? Тази чиновничка би трябвало да е изправена пред съд и вкарана в затвора, а не да разбива службите.

– Отправят се обвинения, че военното разузнаване разполага с модерна техника, с която може да се подслушват политиците, така ли е?

–  Това са празни приказки на политически негодници и го казвам в прав текст. Политически негодници, които не ги интересува, че ще унищожат службите за сигурност, интересува ги само да са безнаказани и безконтролни, както и овладяването на тези служби за политическа употреба.

– Под чий контрол са в момента службите?

–  В момента по закон шефовете на ДАНС, на цивилното и на военното разузнаване се утвърждават с указ на президента. Сега политиците предлагат държавният глава да не назначава висшите военни и дипломатите и забележете, искат това да се запише в Конституцията. По този начин целят да сложат техни хора, които да изпълняват политически им поръчки.

– Правилно ли реагира президентът на тези опити за овладяване на службите, за което се разбра и от „оня запис“?

–  Според мен президентът реагира адекватно, тъй като тези опити нямат за цел да повишат сигурността на България, а целят да повишат спокойствието на политиците и те да могат безконтролно да лъжат и грабят България.

– Казахте, че военното разузнаване има изградени много стройни структури, какви могат да бъдат последствията след едно обединяване с цивилното разузнаване?

–  Ще бъде нанесена огромна вреда, която ще се изразява в отблъскване на източниците. Това вече се случи в цивилното разузнаване след 1989 г, когато бяха изгонени много от кадрите и бяха публикувани документи, които засягат чужди граждани. Подобни действия силно намаляват способностите на службите да събират информация и да вербуват източници за предоставянето ѝ.

източник: МediaМall; Димитър Байрактаров

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here