Българският фермерски съюз остро осъди думите на Денков, че земеделските производители са терористи

0
27

 

Остро осъждаме използваната квалификация от премиера акад. Николай Денков, че земеделските производители са терористи затова, че отстояват правата си.

Протестите са демократично средство за изразяване на позиция и защита на интересите във всяка страна – член на ЕС. Това е позицията на Българския фермерски съюз, член на европейската земеделска организация „КОПА – Коджека“, във връзка с изразеното мнение от министър- редседателя, че „не преговаря с терористи“, съобщи БТА.

„Правителството и земеделският министър Кирил Вътев вече 100 дни отказват да си говорят с браншовите организации за проблемите и оказването на помощ. Изцяло имаше липса на комуникация. Решиха да седнат на масата за преговори, когато дойде време за протести“, коментира Георги Стоянов, председател на БФС.

Според него именно заради липсата на диалог, за първи път от години целият сектор излиза заедно на общ протест.

„Искаме да подчертаем, че за нас демократичните протести, стачки, демонстрации и шествия са конституционно право на всеки български гражданин, което никой не може да ограничава, нарушава и отнема. Апелираме за спазване на демократичните практики, своевременно пресичане на опитите за провокации и нагнетяване на напрежение и недопускане на насилие от всички страни“, подчерта Георги Стоянов.

В подкрепа на недоволните отново се изказа БСП.

С решението да поднови вноса на украинско зърно, българското правителство предаде националния интерес, коментира днес лидерът на партията Корнелия Нинова. Тя категорично се противопостави на внушенията, че БСП защитава едрите бизнесмени със скъпи коли.

В подкрепа на протеста се обяви и Мая Манолова от „Левицата“.

От своя страна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов призова правителството и готвещите се за протест земеделци „да спрат със заканите“ и „тежките квалификации“ и да се разберат. Борисов отправи критики към министрите на земеделието и на икономиката Кирил Вътев и Богдан Богданов:

„За съжаление има слаб земеделски министър. До този момент не съм видял икономическия. Защото правителството е длъжно да помогне на този сектор с нови пазари“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here