Денков обеща на Гърция помощ за наводненията, а на България – кога?!

0
27

 

Премиерът с лекота раздава обещания за помощ и та Гърция, и на Украйна, само българите още не могат да се доредят

 

Гърция не е сама – това заяви премиерът Николай Денков на закриващата церемония на 87-ия международен търговски панаир в Солун. Денков каза, че Гърция може да разчита на България и ЕС за възстановяване от опустошителните наводнения.

“Тази вечер искам да изразя ясно и високо следното послание: Гърция не е сама. Имате много приятели и партньори, които няма да пожалят усилия, за да ви помогнат да се справите с последствията. България и целият ЕС са с вас. Ние също имаме жертви в наводненията у нас. И двете страни сме изправени пред сходни проблеми като наводнения и пожари. Да си помагаме и да работим заедно, е задължително. Като пример – тази година България два пъти изпрати екипи за борба с пожарите, за да помогнат в потушаването на опустошителните пожари в Гърция”, подчерта премиерът Николай Денков, цитиран от БНТ.

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви мащабна програма за възстановяване, която включва завръщане на хората по домовете им, мащабни помощи от ЕС. По думите му, цената на възстановяването ще е огромна.

Къде е обаче програмата на българското правителство за възстановяване на щетите в България, макар да са по-малки в сравнение с Гърция? На пострадалите по Южното Черноморие изплатени ли са обезщетенията от мизерните 1 500 лв. и знае ли премиерът каква е стойността на обезщетение в Гърция при аналогични щети?

Какво стана с обезщетението и възстановяване на щетите и в Северозападна България, където също имаше сериозни наводнения през юни т.г.?

Нямаме нищо против да се оказва помощ на близки държави, но нека се погрижим и за нашата собствена. Защото напоследък поредица от решения на правителството и на мнозинството в парламента видимо са в полза не на България, а на Украйна. Само от края на миналата седмица имаме два примера – солидарно ще изплащаме лихвите по заемите на Украйна и за разлика от Полша, Унгария и Румъния веднага пуснахме украинските земеделски продукти да заливат пазара, въпреки протестите на родните производители, които бяха наречени от премиера Денков „терористи“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here