Денков след разговор със Зеленски за зърното: Основният проблем вече е решен

0
45

 

Премиерът няма намерение да се извини за квалификацията „терористи“ на онези земеделци, които според него получавали „лъвския пай“ от субсидиите, но оставал с протегната ръка за преговори

 

„Основният проблем вече е решен. То е в споразумението между ЕК и Украйна. Разговарях с премиера на Украйна, тъй като неговата държава избра да наложи ограничения, за да не се пренасити пазарът. От нас се очаква да определим от кои стоки какви количества да приемем. Поканихме организациите за разговор, за да търсим решение. Вместо да се отзоват, те заплашиха с блокади. Ние оставаме с протегната ръка и ще подновим диалога във всеки един момент“.

Това обяви премиерът Николай Денков от Министерския съвет преди утрешните блокади по пътища в страната и на граничните пунктове от страна на зърнопроизводителите, съобщава bTV.

Представители на сегашните протестиращи са провеждали срещи с министъра на земеделието Кирил Вътев. Кабинетът е готов за диалог с представители на организации от всеки подсектор, посочи той.

Премиерът е категоричен, че няма да се допускат продукти от Украйна, които не отговарят на стандартите и ще има допълнителен контрол.

„Уважавам труда на всички производители и съм готов да работя с всеки един от тях, който е готов да се решат проблемите, натрупвани с години. Ако някой от тях се е засегнал от тези думи, аз съм готов да се извиня. Но има други и на тях не виждам за какво да се извинявам – това са тези, които получават „лъвския пай“ от многомилиардните помощи, дадени през последните години, с които си построиха вили, купиха си яхти и скъпи коли. Голяма част от тях са в сърцето и организацията на този протест“.

Ще се преразгледа методиката на преразпределение на субсидиите, за да бъде по-справедливо разпределението към малките и средни производители.

В понеделник, 18 септември, започват безсрочни протести на целия сектор „Земеделие“ за спасяване на българското земеделие.

Точки на протестите:

– Югоизточна България: Петолъчката, кръговото на Ахелой, пътя Бургас-Варна, Варна -Бургас

(след магистралата, отбивката за Аврен, Пчелник-Д Чифлик, Чудните скали), детелината Сливен-Ямбол;

– Централна южна България: с. Труд(колелото за с. Строево, на широкото място до базата на Оптиком), Стара Загора (квартал Кольо Ганчев, Лукойл летище), детелина на път I-5 (Стара Загора-Хасково) и I-8 (Гр. Първомай – международен път 8 /Пловдив-Хасково/ в частта си от двете страни на моста над р. Мечка), Комплекс „Сарая“, възел с. Калояново- с. Дълго поле, Орта хан, в западната част на град Пловдив-Пазарджишко шосе, на кръговото движение на с. Цалапица- град Стамболийски;

– Североизточна България: Кардам, Дуранкулак, кръговото на Балчик, Карапелит, Тутракан, Разград, Шумен (бензиностанция Петрол), Силистра;

– Централна северна България: детелината на с. Ясен (на главен път Плевен-Русе), Дунав мост, началото на автомагистрала Хемус (посока Варна-София), Никопол – ферибота, Шереметя – до Велико Търново (на главен път Варна-София),

– Северозападна България: Бяла Слатина, Видин мост, път (Е79) между с. Крапчене и Монтана, Долни Богров -Ханче Богров;

– Западна България – София;

– Югозападна България: Кюстендил (мотел с. Ябълково), Радомир (Т МАРКЕТ), Земен – Лобош, Ковачевци-Лобуш, Сапарева баня (летището), Дупница – с. Пиперево, Перник (спортна зала „Борис Гюдеров“), Брезник (ул. „Ангел Коцелянов“), Благоевград-полигона, Елин Пелин- Григореска чешма;

– Южна България: Кресна, Драгоман – КГП Калотина.

Инициативният комитет за провеждане на общонационалния земеделски протест призовава:

„Уважаеми граждани, моля да ни извините и да не предприемате пътувания на 18 и 19 септември. Главни пътища ще бъдат затворени в понеделник на територията на цялата страна, а във вторник столицата ще бъде блокирана заради протестите на българските фермери, за да го има българското производство на пазара!“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here