Президентът Радев ще ръководи българската делегация на 78-ата сесия на ОС на ООН

0
38

 

Държавният глава има четиридневна програма в САЩ. Освен участие в Срещата на върха за климата, той ще проведе срещи с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, с президента на Република Корея, с министъра на външните работи на Кралство Саудитска Арабия, с президента на Република Австрия и други

 

Президентът Румен Радев ще бъде на работно посещение в Ню Йорк, САЩ, от 18 до 21 септември. Държавният глава ще ръководи българската делегация и ще представи страната ни в рамките на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН, съобщиха от прессекретариата на президента.

На 18 септември президентът Румен Радев ще участва в Срещата на върха за Целите на устойчиво развитие – политически форум на високо равнище под егидата на Общото събрание на ООН. Българският президент ще направи изказвания в рамките на лидерските формати, посветени на науката, технологиите и иновациите.

Същия ден държавният глава ще има срещи с представители на еврейските организации в Ню Йорк.

На 19 септември българският президент ще участва в откриването на Общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. В програмата на Радев за деня са предвидени двустранни срещи с президента на Австрия Александър Ван дер Белен, с президента на Молдова Мая Санду, с министър-председателя на Ирак Мохамед Шия Ал Судани и др.

На 20 септември президентът Румен Радев ще участва в Срещата на върха за климата под егидата на генералния секретар на ООН.

Българският държавен глава ще направи изказване в рамките на Общия дебат на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Темата на Общия дебат на 78-ата сесия е „Възстановяване на доверието и възобновяване на глобалната солидарност: ускоряване на действията по Дневен ред 2030 г. и неговите цели за устойчиво развитие за постигане на мир, просперитет, прогрес и устойчивост за всички“.

В програмата на българския президент за деня са предвидени двустранни срещи с президента на Република Корея Юн Сук-йол, с министъра на външните работи на Саудитска Арабия принц Фейсал бин Фархан ал Сауд и др.

На 21 септември президентът Румен Радев ще се срещне с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш.

В делегацията, ръководена от българския държавен глава, е вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. В рамките на посещението си в САЩ президентът Румен Радев ще бъде придружаван от съпругата си Десислава Радева.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here