Хиляди чехи протестираха срещу политиката на правителството и военната помощ за Украйна

0
35

 

„Те са агенти на чужди сили, хора, които изпълняват заповеди, обикновени марионетки. А аз вече не искам марионетъчно правителство“, изтъкна лидерът на опозиционното движение „Право, респект, експертиза“ Индрих Райхъл

 

Хиляди поддръжници на проруска опозиционна формация се събраха вчера в Прага на протест срещу политиката на прозападното чешко правителство, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Демонстрантите изразиха недоволството си от икономическата политика на правителството и от даването на военна помощ на Украйна.

Протестът бе свикан от движението „Право, респект, експертиза“, което не е представено в чешкия парламент и което се придържа към националистическа, проруска и антизападна линия.
Чешката новинарска агенция ЧТК съобщи, че в протестната проява са се включили около 10 хиляди души.

„Днес направихме още една стъпка към това да се избавим от правителството на (премиера Петър) Фиала“, каза лидерът на опозиционното движение Индрих Райхъл на Вацлавския площад в чешката столица.

„Те са агенти на чужди сили, хора, които изпълняват заповеди, обикновени марионетки. А аз вече не искам марионетно правителство“, изтъкна Райхъл.

Индрих Райхъл е привърженик на политиките на унгарския премиер Виктор Орбан и призовава за съюз на страните от Централна Европа, който да се противопостави на Брюксел, отбелязва Ройтерс.

Освен това Райхъл изразява подкрепа за бившия премиер на Словакия Роберт Фицо, който възприе антизападна линия преди предсрочните парламентарни избори в Словакия на 30 септември.

https://www.facebook.com/rajchl.jindrich/posts/665135438945146?ref=embed_post

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here