Заради безобразното му поведение в „Пирогов“, Мустафа Емин е с „предупреждение за изключване“ от „Да, България“

0
14

 

Националната контролна комисия на партията на Христо Иванов е наказала Мустафа Емин заради безобразното му поведение в „Пирогов“ с … „предупреждение за изключване“. Това става ясно от съобщение на сайта на партията.

Припомняме, че на 5 септември Мустафа Емин подаде оставка като съветник на министъра на отбраната заради разразилия се скандал в „Пирогов“. В социалните мрежи медицинска сестра от болницата разказа как Емин е заплашвал лекари и е настоявал детето му да бъде прегледано по-бързо.

Решението за наказанието е взето от членовете на комисията на „Да, България“ след обстойно и задълбочено проучване на фактите около събитията в “Пирогов”, изследване на докладите на медицинските лица, преглеждане на видеозаписите от болницата и изслушване на Мустафа Емин, който предостави обстойни обяснения за действията си във вечерта на 28 август.

Според чл. 2, т. 2 от Устава на “Движение Да България” сред основните цели на партията е „укрепване на независимостта и професионализма на институциите, с цел установяване на законност и правила, вместо политически произвол“. Според чл. II от Етичните правила членовете на партията са длъжни да осъществяват своята дейност „в съответствие с най-високите етични стандарти“ (т. 3) и „са задължени да се въздържат от всякакви действия, които биха могли да уронят престижа на Движението“ (т. 5).

При разглеждането на случая НКК намира, че има нарушение, произтичащо от неоправданото споменаване от страна на г-н Мустафа Емин за съществуването на лични връзки с други институции с цел подобряване на процесите в “Пирогов” към медицински лица, които нямат отношение на контрол и управление на тези процеси.

Според НКК последващото поведение на г-н Мустафа Емин показва липса на осъзнаване на укоримостта на позоваването на лични връзки и на отрицателните последици от това не само за него лично, но и за организациите, които представлява и с които е свързан. Неговият фокус остава върху твърденията в публичното пространство, че е изискал неговото дете да бъде прието с приоритет (факт, който не се потвърждава категорично от събраните доказателства), а не върху позоваването на лични връзки. НКК намира това за утежняващо отговорността обстоятелство.

Проверката на „Пирогов“ също показа, че дежурните медици в Спешното отделение са спазили всички стандарти за работа и оказване на помощ на детето.

Свързани теми:

Съветникът на Тагарев Мустафа Емин е заплашил шестима медици с уволнение, съобщиха от „Пирогов“

Татко Петко на амбразурата: Мустафа Емин бил честен и смел българин

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here