Президентът Радев: Основният риск пред света е опасността от глобален военен конфликт

0
39

 

Само 15% от целите на ООН за устойчиво развитие ще бъдат изпълнени до 2030 г., каза Радев в Ню Йорк

 

Основното предизвикателство пред света остава рискът от глобален военен конфликт и подкопаването на икономическите и социални системи в световен мащаб от войната в Украйна. Това заяви днес президентът Румен Радев на брифинг за български медии в централата на ООН.

Радев ще участва днес в срещата на върха за Целите на устойчиво развитие, с която се открива седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

„Тези амбициозни цели бяха поставени още през 2015 г. и днешната среща бележи средата на периода за тяхното постигане“, заяви президентът, цитирайки думите на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш, че само 15 процента от тези цели предстои да бъдат изпълнени до 2030 г.

„Една огромна част от тях са в застой, а при други има чувствителен регрес. Причините са много, но виждаме колко много кризи се застъпват – COVID-19, енергийната криза, военните конфликти, промените в климата. Всичко това оказва негативно влияние върху нашето общо развитие, върху бедността, върху икономическото и социално развитие, върху образованието и здравеопазването и трябва да се полагат много повече и по-координирани усилия на всички нива“, коментира държавният глава.

https://www.facebook.com/PresidentRumenRadev/posts/845919963566009?ref=embed_post

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here