Тагарев твърди, че са спазени всички протоколи при взривяването на дрона край Тюленово

0
13

 

Възмущение предизвикаха кадри на пушещ полицай и друг без сапьорска екипировка, които се занимаваха с отломките на дрона с невзривени боеприпаси

 

“От един случай няма как да стане тенденция. От гледна точка на реакцията на Министерство на отбраната са спазени всички протоколи. Когато стане такова нещо през нощта, се тръгва на развиделяване. Отива се на място, идентифицира се боеприпаса, взимат се всички мерки за безопасност и се унищожава боеприпаса. В 11 часа този боеприпас е унищожен и няма никакво основание за притеснение. Никой не е пострадал и направено професионално“.

Това коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев преди да бъде изслушан в ресорната парламентарна комисия.

“Екипът на място е действал по протоколите и са взети всички мерки за безопасност“, добави Тагарев. Той коментира, че не е гледал клиповете на човек по потник, обследващ дрона и посочи, че протоколът е спазен и боеприпасът е обезвреден.

„В извънработно време поддържаме готовност за реакция в рамките на 4 часа и когато нещо подобно стане през нощта, екипът тръгва на развиделяване. Боеприпасът е унищожен в 11 часа и няма никакво основание за притеснения. Никой не е пострадал, нещата са направени като трябва, професионално“.

 

Още не е ясно откъде е дошъл дронът, не е ясно и кога се е случил инцидентът. В ръководеното от Тагарев ведомство не могат да уточнят също така и времето, когато се е случил инцидентът, но според министъра може да са минали две седмици откакто дронът е паднал.

Тодор Тагарев потвърди, че всяка седмица мобилни екипи на военните унищожават невзривени боеприпаси, но те не са само в Черно море, а на цялата територия на страната и не става дума за дронове.

За първите седем месеца на тази година екипи са викани 34 пъти и са унищожени 127 боеприпаси от различен вид, излизали са 161 военнослужещи и 68 единица техника.

Тагарев коментира и поисканата му оставка: „Средно два или три пъти на седмица ми се иска оставката. В случая няма никаква причина – армията е действала по предписанията с всички мерки за безопасност, дронът е унищожен и няма никаква опасност за хората“.

Още по темата:

Нинова поиска незабавно Тагарев да подаде оставка заради падналия дрон в Тюленово

Тошко Йорданов: Ако дронът беше руски, Тагарев щеше да се снима с него

Костадинов: Тагарев не е лоялен на България, той е министър на отбраната на Украйна

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here