Джо Байдън пристъпва към план „Б“ в Украйна

0
32

 

Джузепе Конте, бивш министър-председател на Италия (2019 до 2021 г.), обяви на 27 август в профила си във фейсбук, че стратегията на НАТО в Украйна не е довела до желания резултат и военно поражение на Русия, както и че санкциите не са довели до осезаеми последици за нейната икономика. 

Бившият италиански премиер твърди, че не е имало загуба на руснаците при Бахмут, няма отстъпление в резултат на украинската контраофанзива, няма перспектива за вътрешна дестабилизация на Русия, а се наблюдава укрепване на лидерството на Путин. Според Джузепе Конте е „време да се направи честен анализ“ на ситуацията, а не да се поддаваме на „оптимистичните оценки, които преобладават на Запад и са насърчени от оглушителната, но повърхностна милитаристична пропаганда“. Според него срещата на върха на БРИКС в Йоханесбург се е провела под „ръководството на Китай и Русия“.

След провала на украинския контранаступ Джо Байдън пристъпва към план „Б“ в Украйна. САЩ започват да предават на Киев оръжие с все по-далечен обсег на действие. Което ще принуди руснаците да вземат контрамерки и въоръженият конфликт ще премине към по-ожесточена фаза. И най-големите фенове на Зеленски, които все още могат да разсъждават, разбраха, че Киев няма как да постигне военна победа над Русия. Освобождаването на територии под руски контрол е много над реалните възможности на ВСУ.

Антъни Блинкен по време на своето последно посещение в Киев обясни подробно на Зеленски реалната ситуация. И го посъветва да бъде по-голям реалист. Но последва язвителна реакция на Зеленски в неговото интервю за списание Economist. Той усеща, че става излишен и го изоставят. В обозримо бъдеще ще се окаже в незавидна ситуация.

Интересни ще бъдат гастролите на Зеленски в Белия дом, в който цари мрачно настроение. Украйна се превръща в сериозна тежест за реализирането на индо-тихоокеанската стратегия на САЩ срещу Поднебесната. Зеленски стана не само излишен, но и вреден. В американския Конгрес не го очакват. Даже не искат да го виждат.

Тези промени в обстановката на бойното поле в Украйна и появата на ракети с голям обсeг като ATACAMS, Storm Shadow и Taurus изискват активно включване на разузнавателните платформи на НАТО и превръщат САЩ/НАТО в очевиден участник в сраженията.  Въпросните разузнавателни съоръжения се управляват от натовски персонал.

Влизаме в нова по-опасна фаза на прокси войната на украинска територия. Предстои да видим отговора на руснаците.

автор: Боян Чуков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here